
Potřebujeme
- 250 g změklé máslo
- podle chuti sůl
- hromádka medvědí česnek
- hromádka další bylinky - zelená petrželka, pažitka...
Postup
Bylinkové máslo je praktická pochoutka, kterou využijete na mnoho způsobů. Namažte ho třeba na čerstvé pečivo nebo ugrilujte kus masa, který bylinkovým máslem výborně dochutíte. Použijte oblíbené bylinky. Ty ze zahrádky, z trhu nebo z lesa.
Poslední bylinkové máslo, které jsem vyrobila, bylo z medvědího česneku. Přidala jsem k němu trochu petrželky a mořskou sůl. Nic jiného není potřeba. Jak si takové máslo vyrobíte doma?
Připravíme si kostku změklého másla a nasekaný medvědí česnek.
Můžeme přidat i další bylinky. Výborná je trocha nasekané zelené petrželky. Skvěle chutná, když do části hotového másla přidáte ještě trochu nastrouhaného parmezánu.
V míse smícháme kostičky másla, sůl a zelené bylinky. Se změklým máslem to jde snadno, za chvíli máte hotovo.
Když si chcete práci ulehčit, vložte máslo i bylinky se solí do nádoby k tyčovému mixéru nebo do výkonného mixéru.
Nyní si musíme z hmoty vyrobit nějaké hezké tvary. Ideální jsou tvořítka. Ty stačí vyložit potravinářskou folií nebo folií na semifreda a napěchovat do nich bylinkové máslo. Teď už jen dáme zchladit do lednice, ideálně do druhého dne.
Kdo nemá tvořítka, může z másla uválet váleček, který ještě obalíme v nasekaném medvědím česneku. Utáhneme do potravinářské folie a také necháme do druhého dne v lednici.
Na druhý den vyklepneme z tvořítka, odstraníme folii a můžeme podávat. Třeba jen tak na čerstvou bagetu.
Nebo nechat rozpustit na čerstvě ugrilovaný steak.
A takhle krásně vypadají má bylinková másla.



jindra56
JE TO SUPER