
Potřebujeme
- 400 g špagety
- 1 svazek zelený chřest
- 120 g sušená rajčata v oleji
- 1 ks velká cibule
- sůl a pepř
- parmezán na posypání
Postup
Ať vaříte polévku, pečete koláč nebo používáte chřest jako přílohu, jedno je jasné. Chřestu sluší krátká tepelná úprava. Především jeho křehké hlavičky se velice snadno rozvaří a jejich chuť pak není taková, jaká má být. Proto při vaření používáme vysoký hrnec. Chřest do něj dáme „nastojato“ a použijeme pouze tolik osolené vody, aby hlavičky byly nad hladinou a vařily se pouze v páře.
Hlavně zelený chřest je nejlepší, když ještě lehce křupe. A to v dnešním snadném receptu určitě bude. Protože kousky chřestu se jen lehce opečou na pánvi, spolu se sušenými rajčaty a cibulkou.
Cibuli nakrájejte nadrobno. Na pánev nalijte maličko oleje ze sklenice s rajčaty, na kterém osmahnete cibulku. Stačí asi tři minutky a poté přidejte rajčata, nakrájená na kousky a chřest – nakrájený také na špalíčky o velikosti asi 4 cm. Hlavičky si zatím nechejte stranou.
Opékejte dalších 5 minut a přidejte i hlavičky chřestu. Opékejte další asi dvě minutky. Tak, aby hlavičky zůstaly křupavé. Stále míchejte, chutě se propojí a suroviny příjemně orestují.
Mezitím, co si na pánvi hrajeme s chřestem a rajčaty, uvaříme v osolené vodě špagety doměkka. Scedíme je a necháme si stranou asi hrnek vody, ve které se vařily.
Scezené špagety vraťte do hrnce a přidejte k nim směs z pánve. Promíchejte a zalijte asi půl hrnkem vody. Míchejte. Díky vodě budou špagety krémové a ne suché. Pokud bude potřeba, přidejte ještě trochu vody.
Ihned servírujte na talíř a posypte nastrouhaným parmezánem.
Dobrou chuť!


