Co můžete udělat s čerstvou šalvějí?
Letos se vám na zahrádce urodilo hodně šalvěje, stejně jako nám? Co s ní můžete udělat? Velice oblíbená je například ve francouzské kuchyni, kde patří mezi jednu z nejoblíbenějších bylinek. Nebojte se toho, jak výrazně aromatická šalvěj je a naučte se ji používat i ve své kuchyni.
S čím šalvěj skvěle ladí?
- šalvěj + vejce (omelety)
- šalvěj + kuře (třeba pečené kuře se šalvějí a citronem)
- šalvěj + jehněčí
- šalvěj + játra
- šalvěj + polenta
- šalvěj + cibule
- šalvěj + bílé fazole
- šalvěj + jablko
- šalvěj + ananas
- šalvěj + restované arašídy
- šalvěj + dýně
Jak šalvěj použít?
- šalvějové máslo na gnocchi
- šalvějové máslo na ravioli (nejlépe dýňové ravioli)
- šalvějové máslo na pstruha
- šalvějový olivový olej s těstovinami a parmezánem
- bylinkové pesto, buď jen šalvějové nebo v kombinaci s jinými bylinkami
- šalvěj v kachních klobásách
- šalvěj v jídlech s fazolemi
- ochutit šalvějí med
- s petrželkou, rozmarýnem a tymiánem do kuřecích rizot a polévek
- s petrželkou, bazalkou, tymiánem a rozmarýnem do rajčatových omáček
Další využití šalvěje
- nasekanou šalvěj zamrazit do ledových kostek na letní drinky
- šalvějový čaj proti bolesti v krku
- nádherné šalvějové květy na ozdobu do vázy
Na co používáte šalvěj vy?
Šalvějové pochoutky z našeho magazínu
Telecí roládky se šalvějí a sušenou šunkou
Pečené brambory s dýní Hokkaido