
Koláč s rebarborou, chia a tvarohem
Máte rádi rebarboru a hledáte inspiraci na výborný dezert? Máme pro vás kombinaci zdravých chia semínek, tvarohu a nakyslé rebarbory. Chia semínka na sebe vážou vodu, kterou potom zásobují organismus. Kromě toho obsahují velké množství tělu prospěšných látek. Navíc v tomto dezertu pomáhají zpevnit krém. Vyzkoušejte je.
Potřebujeme
- KORPUS
- 125 g másla
- 200 g hladké mouky
- 100 g cukru moučka
- špetka soli
- kůra z 1 citronu
- 1 lžíce citronové šťávy
- NÁPLŇ
- 4 stonky rebarbory
- 4 lžíce třtinový cukr
- voda podle potřeby
- 500 g měkkého tvarohu
- 2 lžíce chia semínek
- podle chuti med
Postup
Suroviny na těsto smíchejte a vypracujte nelepivé tuhé těsto. To dejte do mikrotenového sáčku, na hodinu do lednice.
Studené těsto rozválejte na kruh a dejte do koláčové formy o průměru zhruba 25 cm, kterou jste předem vymazali máslem. Ideální je, když ještě na dno dáte kolečko vystřižené z pečícího papíru. Koláč se vám bude lépe krájet.
Těsto musí pokrýt nejen dno, ale i okraje formy. Dno propíchejte vidličkou a položte do formy na těsto kus pečícího papíru zasypaný fazolemi. Ty pomůžou udržet těsto rovné.
Dejte upéct do trouby vyhřáté na 180 °C, na 30 minut. Sejměte pečící papír s fazolemi a ještě 10 minut dopečte odkryté těsto.
Mezitím, co se těsto peče, připravte si náplň do koláče.
Rebarboru důkladně oloupejte a nakrájejte na krátké špalíčky. Dejte je do hrnce, zasypejte třtinovým cukrem a přidejte asi 50 ml vody. Uvařte doměkka. Všechna voda by se měla vyvařit, zůstane měkká rebarbora s karamelovým sirupem. Nechejte ji vychladnout.
Tvaroh ušlehejte s medem. Množství podle chuti, někdo má raději kyselejší, jiný zase sladší. Přidejte chia semínka a zamíchejte.
Korpus na koláč nechejte vychladnout. Potřete ho tvarohovým krémem a nahoru navrstvěte rebarboru.
Nechejte v lednici, nejlépe 24 hodin, aby chia semínka nabyly na objemu.


