Řapíkatý celer u vás v kuchyni

0

Šéfredaktorka Elly


Kupte si svazek řapíkatého celeru. Zvykněte si používat tuto výbornou zeleninu a mějte ji neustále doma v lednici. Je velice chutná a můžete ji využít do mnoha receptů.

Určitě mnohem více znáte celer bulvový. Velký, bílý, kulatý. Neobejde se bez něj svíčková, masový vývar a je výborný v krémové polévce. Řapíkatý celer je naopak oblíbený třeba ve Francii nebo Itálii. Tady je součástí mnoha chutných jídel.

Jak vybírat?

Vybírejte jen pevné, pružné kusy. Nesmí mít povadlé listy, zažloutlá či snad tmavě zbarevná místa. Skladujte ho v lednici a spotřebujte co nejdříve. Když celer začne ztrácet svou pružnost, není už tak chutný ani zdravý.

Jak zpracovat?

Z celeru odřežte spodní část. Celou rostlinu tak rozdělíte na jednotlivé řapíky. Ty oloupejte podobně jako rebarboru. Je totiž nutné zbavit celer tuhých vláken. Můžete si pomoci buď škrabkou na zeleninu nebo vlákna vytahat. Když se chystáte připravovat třeba krémovou polévku, můžete tento krok vynechat. I při tepelném zpracování vlákna změknout a není s nimi žádný problém. Nejdůležitější je vytahat vlákna při syrovém použití.

Kam jej použít?

Hodí se snad do všech zeleninových polévek. Někdy stačí kousek, jindy můžete připravit polévku z obou druhů celeru, petržele a cibule. Výborný bude také v dýňové polévce, v bramboračce nebo ve špenátové polévce. Je výborný, když ho použijete s petrželí a mrkví do klasického masového vývaru.

Řapíkatý celer neodmyslitelně patří také do boloňské omáčky.

Syrový? Stejně dobrý jako vařený!

Znáte ten skvělý snack, kdy připravíte dva, tři druhy dipů, do kterých namáčíte připravené špalíčky zeleniny? Kromě řapíkatého celeru nakrájejte také papriku, okurky, mrkev, kedlubnu. Je to skvělý tip na párty, ale i na večeři.

Syrový celer je výbornou součástí různých míchaný salátů. Vyzkoušejte výborné pesto z řapíkatého celeru. Připravíte ho podobně jako bazalkové pesto. Rozmixujete celer, česnek, slunečnicový olej a pro změnu vlašské nebo lískové oříšky. Na závěr vmícháte trochu nastrouhaného parmezánu.

Proč zařadit řapíkatý celer do jídelníčku

... obsahuje velké množství vitaminu C

... obsahuje také vitaminy B, A, E a K

... obsahuje zinek, vápník, draslík, forfor

... má malý obsah kalorií, zároveň však dokáže dobře zasytit

... pomáhá detoxikovat organismus

... pomáhá při hubnutí

... upravuje trávení, zrychluje metabolismus

... vylepšuje funkci ledvin

... působí jako afrodiziakum

Recepty s řapíkatým celerem, které u nás najdete

Domácí instantní polévka

Kohout na víně

Treska s kořenovou zeleninou

Fotogalerie