
Jehněčí ragú na červeném víně
Jehněčí maso se hodí nejen k Velikonocům. Připravte si výborné ragú z měkkého masa kdykoliv během roku.
Potřebujeme
- 1 kg jehněčí plec
- 150 g slanina
- 4 ks mrkev
- 2 ks petržel
- 2 řapíky řapíkatý celer
- 2 ks cibule
- podle chuti tymián
- podle chuti sůl
- podle chuti pepř černý
- 5 stroužků česnek
- 300 ml červené víno
- 2 lžíce hladká mouka
- podle potřeby olej
Postup
Na oleji osmahněte na velké kousky nakrájenou cibuli a na drobné kousky nakrájenou kořenovou zeleninu a celer. Přidejte slaninu a na kousky nakrájené maso.
Ochuťte solí, pepřem a česnekem a opečte. Zaprašte trochou hladké mouky, promíchejte a nechejte chvilku opékat. Zalijte vínem, které nechejte zprudka vyvařit.
Zalijte vodou nebo vývarem. Promíchejte a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečení bude trvat zhruba dvě hodiny.
Náš tip
Château Le Sartre Rouge Pessac-Léognan 2012
Klasické Bordeaux z jižní části vinic na levém břehu delty Gironde. Cabernet Sauvignon (60-65%) a Merlot (35-40%) zrají společně v dubových sudech barrique po dobu 18ti měsíců. Výsledkem je harmonické suché červené s pevnou strukturou a dlouhou dochutí. Ve vůni dominuje červené ovoce, zejména třešně, cedrové dřevo a tabákový list.
Víno se sklízí ručně, umožňuje tak první dokonalé třídění hroznů již na vinici. Zima na přelomu roku 2010 a 2011 byla suchá, na jaře byly teploty vyšší než normálně, to mělo za následek předčasný start vegetace. Přes tento raný start dosáhly hrozny té správné zralosti a výsledek tohoto složitého procesu máte právě před sebou.
Rodině majitelů se o vinice a sklep stará enolog David Château a Le Sartre je znám jako výborný poměr kvality a ceny. Víno se doporučuje dekantovat nebo alespoň otevřít 30 minut před podáváním. Výborně se hodí k jehněčímu, k bažantovi nebo k hovězí pečeni.
Partnerem tohoto receptu je eshop s kvalitním alkoholem - Alkohol.cz



