
Potřebujeme
- 4 ks vejce
- 150 g cukr krupice
- špetka sůl
- 1 lžička vanilkový extrakt
- 400 g hustá zakysaná smetana
- 3 lžíce polohrubá mouka
- 3 lžíce hladká mouka
- 1 lžíce višňový nebo třešňový likér
- 300 g vypeckované třešně
Postup
Troubu si předehřejeme na 180 °C. Kulatou koláčovou formu, s vyšším okrajem, o průměru asi 26 cm, vymažeme máslem.
Žloutky vyšleháme s cukrem, do světle žluté, krémové pěny. Přidáme špetku soli, vanilkový extrakt a smetanu. Opět promícháme. Přidáme i mouku, smícháme.
Bílky vyšleháme do tuhého sněhu. Přidáme višňový likér. Můžete použít nálev z višní nebo třešní v rumu.
Sníh smícháme dohromady se žloutkovou směsí. Velice opatrně, ať nám sníh moc neklesne.
Vylijeme do formy vymazané máslem a zasypeme třešněmi. Třešně nám pěkně propadnou do těsta a my můžeme koláč vložit do trouby.
Pečeme asi půl hodiny, možná malinko déle. Povrch koláče pěkně zezlátne. Necháme asi půl hodiny vychladnout, poprášíme cukrem a podáváme.




