Koláč s vinnými hruškami

Šéfredaktorka Elly

0

Hrušky jsou oblíbené podzimní ovoce. A hrušky vařené v bílém víně s kořením a jemné, nadýchané těsto? Geniální dezert na podzimní večery. Co potom provedete s vínem, ve kterém se hrušky vařily? Svaříte ho na sladký kořeněný sirup, kterým celý dezert přelijete. Dnešní hruškový dezert si zamilujete!

Potřebujeme

  • NA SLADKÉ HRUŠKY A KOŘENĚNÝ SIRUP
  • 700 g velké hrušky
  • 750 ml bílé víno
  • 100 - 150 g třtinový cukr
  • 15 kuliček celý černý pepř
  • 5 ks hřebíček
  • 1 ks skořice
  • 1 ks vanilkový lusk
  • NA TĚSTO
  • 4 ks vejce
  • 150 g cukr krupice
  • 300 g polohrubá mouka
  • 1 ks prášek do pečiva
  • 250 g smetana ke šlehání
  • 50 g kvalitní čokoláda s vysokým obsahem kakaa
  • NA VYMAZÁNÍ A VYSAPÁNÍ FORMY
  • kousek máslo
  • trochu polohrubá mouka

Postup

hrušky

Hrušky si oloupejte, překrojte na čtvrtiny a vyřízněte jádřinec.

hrušky

Ve velkém (klidně nižším) hrnci, smíchejte víno, třtinový cukr a koření. Vanilkový lusk překrojte podélně napůl, semínka špičkou nože seškrábněte a dejte také do vína. Přidejte i celý zbytek lusku, ať se ještě vyvaří. Vařte naplno, až se rozpustí cukr.

hrušky ve vinném sirupu

Přidejte hrušky, ztlumte teplotu a vařte asi deset minut. Hrušky musí změknout, ale nesmí se rozvařit. Hrušky vytáhněte z vinného sirupu, koření tam zatím nechejte. Zvyšte teplotu, ať se vyvaří trochu tekutiny. Sirup takto zhoustne a to přesně potřebujeme.

Mezitím, co se víno vaří, tak všechny hrušky nařízněte. Položte je na krájecí prkénko, dolů stranou, na které byl jádřinec. Do hrušky udělejte zářezy, po její šířce, ne moc hluboké, aby jste hrušku nerozřízli. Zářezy dělejte dost blízko u sebe, nahusto.

Ve velké míse rozmíchejte metličkou vejce a cukr. Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Umíchejte hladké těsto. Nakonec přidejte nastrouhanou čokoládu.

hruškový koláč

Předehřejte si troubu na 180 °C.

Kulatou formu na koláč si vymažte tukem a vysypejte moukou. Nalijte do ní těsto.

Do těsta naskládejte hrušky. Na fotce koláče před upečením vidíte jak hrušky nařezat. Když vám pár kousků hrušek zbyde, tak je nakrájejte na plátky a dejte na všechna možná volná místa v těstě.

hruškový koláč

Pečte 30 minut na 180 °C. Teď přijde na řadu vinný sirup. Toho by vám po svaření mělo zbýt asi 150 – 200 ml. Vyberte z něj koření. Sirupem přelijte celý koláč, který potom vrátíte do trouby.

Dopékejte na 200 °C další 10 – 15 minut. Koláč krásně zezlátne a sirup se postará o to, aby byl úžasně šťavnatý.

hruškový koláč

Prozradím vám tajný tip. Až budete chtít koláč extrémně vylepšit, přelijte ho trochou rozpuštěné čokolády. MŇAM!!!

hruškový koláč s vinným sirupem