Babské rady, které vám pomohou ovládnout kuchyni

0

Adam Pencev

Nenechte si případnými neúspěchy při vaření zkazit náladu. Posbírali jsme pro vás tipy, které vám pomohou nepovedený pokrm zachránit. Nebo se alespoň můžete inspirovat, jak to udělat příště lépe.

VAŘENÍ

Co s přesoleným pokrmem

Ujela vám ruka se solí při vaření polévky nebo omáčky? Do vařící polévky dejte dva vaječné bílky a na okamžik odstavte z plotny. Pokud se vám bílky do polévky nehodí, stejnou službu udělají i plátky brambor, které můžete nastrouhat a pokrm s nimi rovnou zahustit. Pro záchranu omáček je perfektní i chleba.

Moc pepře?

Do přepepřeného pokrmu stačí přidat dvě jablka nakrájená na kousky a krátce povařit. Jablka ostrost jídla srazí.


Vaření zeleniny

Znáte ten divný zápach, který vzniká při vaření květáku či brokolice? A věděli jste, že to jde i bez něj? Stačí jen přidat do vody kousek chlebové kůrky, která navíc pomůže zelenině udržet svěží barvu.

Rozvařené knedlíky

Chtěli jste poctivé domácí knedlíky a místo toho jste z hrnce vytáhli rozvařenou šišku? Příště k nim přidejte do vody trošku hladké mouky a těšte se na nadýchaný výsledek.

Když neměkne maso

Pokud vám nechce maso při vaření změknout, stačí přidat trochu piva nebo vína a máte vystaráno.

Lze zachránit připálenou rýži?

Pokud se vám rýže připálí jen lehce, neházejte flintu do žita. Stačí na ni na chvíli položit krajíc chleba, který z ní připálenou chuť vytáhne.

Není čas na jíšku?

Potřebujete rychle zahustit omáčku, aniž byste museli složitě připravovat jíšku? Pomoci si můžete kostičkou másla, kterou obalíte v hladké mouce. Díky tomu pokrm lehce zahustíte.

Hrudky v omáčce! A co teď?

Sražená mouka dokáže nadělat pěknou paseku, ale i to se dá snadno zachránit! Přidejte do jídla špetku prášku do pečiva v době varu. Ten dokáže hrudky rozpustit a omáčka či polévka bude opět krásně jemná a hladká.

Mléko se vám už nikdy nepřipálí

Máme pro vás tip, jak se připálení mléka vyhnout obloukem. Stačí vymazat dno hrnce máslem a nejen, že se vám pudink, krupičná kaše nebo jen samotné mléko nepřipálí, ale bude i mnohem hladší a chutnější.

PEČENÍ

Aby se vám sekaná nepřichytila

Nakrájejte cibuli nahrubo, vystelte s ní pekáč a sekanou na ni uložte. Nepřichytí se a krájení půjde jako po másle.

Dosáhněte zlatavé kůrčičky

Před pečením kuřete či kachny stačí potřít kůži mlékem a můžete se těšit na lahodnou křupavou kůrčičku, na které si pochutná opravdu každý.

Pečení z listového těsta

Do šátečků nebo jiných pochoutek z listového těsta píchněte před pečením párkrát vidličkou, díky tomu budou krásně nadýchané.

Nafouklé těsto

Začal se vám koláč ve formě při pečení nafukovat? Zapíchněte do něj pár makarónů. Vzduch dírkami odejde, koláč se „vyfoukne“ a bude mít opět krásně rovný povrch.

SMAŽENÍ

Jak na smažení řízků

Kdo by neměl rád řízky. Až je budete příště obalovat, přidejte k našlehaným vejcím pár kapek oleje, díky tomu bude strouhanka při smažení krásně držet tam, kde má. Navíc můžete do strouhanky přimíchat strouhaný sýr nebo bylinky a uvidíte, jak si pochutnáte.

Vláčná míchaná vajíčka

Abyste dosáhli krásně vláčných míchaných vajíček s jemnou chutí, zkuste do nich při přípravě přidat lžíci minerální vody či sodovky. Žloutky se nebojte okořenit pepřem či špetkou chilli, fantazii se meze nekladou.

Křupavé bramboráčky

Tak jednoduché a tak dobré. Přidejte do těsta dvě lžičky tvarohu a pochutnejte si na výtečných křupavých bramborácích, které nejsou nasáklé hromadou tuku.

Jak na smažení sladkého

Chystáte se zadělat na koblihy nebo na vdolečky? Nezapomeňte do těsta vmíchat tři lžíce rumu, díky kterému nenasáknou koblížky tolik tuku při smažení.

Fotogalerie