OBJEVTE KOUZLO METODY SOUS-VIDE

Pokud si chcete pokaždé pochutnat na dokonale připraveném jídle, které si zachovalo svůj tvar, živiny a chuť, pak byste rozhodně měli vyzkoušet kuchařskou metodu sous-vide. Pojďme se společně blíže podívat na to, v čem tato metoda spočívá, kde se vlastně vzala a jaké jsou její výhody. Uvidíte, třeba vás tento způsob vaření zaujme natolik, že o něj obohatíte svou kuchyni.
Trocha historie
Jak asi tušíte, slovo sous-vide, vyslovováno jednoduše [suvíd], pochází z francouzštiny a v překladu znamená „ve vakuu“. Vývoj metody sous-vide byl opravdu dlouhý. Základy této metody položil americký fyzik Sir Benjamin Thompson již v roce 1799. S téměř současnou podobou přišel v roce 1971 šéfkuchař Bruno Goussault a postupně se dále vyvíjela až k dnešní dokonalosti.
Co je to sous-vide?
Přesto, že je metoda sous-vide často využívaná v luxusních restauracích, nejde o nic extrémně náročného ani nákladného. Jedná se vlastně o přípravu potravin v plastovém vzduchotěsném obalu ve vodní lázni při konstantně nízké teplotě. Lze takto připravovat maso, ryby, zeleninu, ale i další potraviny jako například vajíčka.
Pro tento způsob vaření potřebujete sous-vide vařič, vakuovačku a vakuovací sáčky. Případně je možné použít také speciální zip lock sáčky, kde se obejdete i bez vakuovačky.
Jaké jsou výhody sous-vide?
Jak již bylo zmíněno, všechny suroviny se uvaří krásně rovnoměrně, zůstanou zachovány veškeré chutě a tolik důležité živiny. Metoda sous-vide vám ušetří spoustu času a nehrozí, že by se vám jídlo připálilo či rozvařilo. Tato metoda je také ideální volbou, pokud chcete jíst zdravěji, jelikož není potřeba téměř žádný tuk. Můžete si tak snadno dopřát své oblíbené pokrmy v odlehčenější variantě.
Do sáčku lze přidat různé koření, bylinky, česnek, máslo apod. Díky pomalému vaření se všechny chutě skvěle promísí, a jak bylo už zmíněno, vše se uvaří rovnoměrně. Metoda sous-vide dokonce umožňuje připravit si jídlo i na více dní dopředu. Po uvaření sáček zchladíte studenou vodou a dáte do lednice, kde takto připravené jídlo vydrží několik dní. Můžete si takto připravit například steak, který pak už jen dáte na chvíli do horké vodní lázně, následně vyndáte z pytlíku a zprudka opečete na pánvi, a máte hotovo.
Tabulka časů pro přípravu potravin metodou sous-vide
Druh potraviny | Při nižší teplotě | Při vyšší teplotě |
Drůbeží a králičí maso | 4–6 hod. | 2–3 hod. |
Hovězí, telecí, vepřové, zvěřina | 7–10 hod. | 4–5 hod. |
Ryby a mořské plody | 2–3 hod. | 2 hod. |
Tvrdší zelenina | 4–6 hod. | 3–4 hod. |
Měkčí zelenina | 3–4 hod. | 2–3 hod. |
Zapékání | x | 3–4 hod. |
Koláče a buchty | x | 3–4 hod. |
Pokud se pro vaření metodou sous-vide rozhodnete, věříme, že si znamenitě pochutnáte.
Fotogalerie


