Domací burgerové housky
Tyto skvělé housky využijete určitě nejen na burgery. Jsou vláčné, s křupavou kůrkou a dokonalou chutí!
Potřebujeme
- 500 g polohrubá mouka
- 1 ks vejce
- 150 ml mléko
- 2 lžíce Hera máslová příchuť
- 2 lžičky sůl
- 2 lžičky instantní droždí
- 1 lžíce cukr moučka
- asi 100 ml voda
- na potření žloutek
Postup
Všechny suroviny na housky dáme do domácí pekárny a zvolíme si program Těsto. Zamícháme, vykyneme. Kdo nemá domácí pekárnu, míchá ručně. Nevadí. Nebo robotem. Ať mícháme ručně nebo v robotu, musíme pak těsto nechat na teplém místě kynout, asi hodinu.
Poté si vykynuté těsto vyklopíme na pracovní plochu a rozdělíme na deset přibližně stejných hromádek. Z těch vytvarujeme kuličky, které necháme odpočinout, asi deset minut, přikryté utěrkou.
Zapneme si troubu, ale na pouhých 30 až 40 °C. Připravené kuličky - hamburgerové housky, přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, zmáčknutím lehce zploštíme, potřeme žloutkem s trochou vody a dáme do trouby, kynout do tepla, na hodinu a půl.
Krásně vykynuté housky vyndáme z trouby a předehřejeme si ji na 200 °C. Housky znovu potřeme žloutkem, posypeme semínky - mákem, lněným či sezamovým semínkem, solí. A šup s nimi zpátky do trouby. Pečeme asi 15 minut.