Domácí máslo za pět minut
Chcete si doma připravit chutné máslo? Stačí vám k tomu robot se šlehací metlou a smetana s obsahem tuku vyšším než 30%.
Smetanu nechejte ohřát na pokojovou teplotu. Postačí hodinka po vytažení z lednice.
Nalijte smetanu do mísy kuchyňského robota. Nasaďte šlehací metlu a šlehejte, jakobyste chtěli udělat šlehačku.
Šlehačka je hotová, ale šlehejte dál. Teď už robota hlídejte. Za chvíli se totiž začne oddělovat máslo a musíte trochu snížit rychlost, abyste neměli celou kuchyni postříkanou podmáslím.
Ještě pokračujte ve šlehání. Máslo se vám většinou přilepí na šlehací metlu.
Hotové máslo vyndejte z podmáslí a dejte do plátýnka, aby se scedila přebytečná tekutina.
Hroudu másla dejte do velké misky a zalijte vodou. Promačkávejte asi dvě minuty. Vodu slijte a tento postup opakujte tak dlouho, až z másla poteče čistá voda. Nám stačilo zopakovat třikrát.
Vytvarujte a dejte zchladit do lednice.
Ze 400 g smetany ke šlehání jsme dostali 150 g másla a asi 250 ml podmáslí. Co s podmáslím? Použijte ho do domácího kváskového chleba nebo vypijte.