Domácí uzený sýr snadno a rychle

Připravit si vlastní uzený sýr není žádná věda. Dochutíte si ho přesně podle sebe a budete nadšení. Inspirujte se v našem dnešním článku.
My jsme udili ve velkém. Celých dvanáct kilo sýra. Použili jsme velice dobrý eidam 30 %. Ale pozor při nákupu. Vybírejte opravdový mléčný sýr, nesmí obsahovat žádné rostlinné složky. Jen takový sýr je moc dobrý a nemá nic společného s gumovým bílým sýrem bez chuti, který koupíte často jako „eidam 30%“ v supermarketu.
Co potřebujete
- hromadu silonových podkolenek :-) Dva kusy na jeden sýrový váleček (cca 14 válečků z 12 kg sýra)
- Eidam 30 % - bez rostlinných složek
- nejrůznější dochucovadla
- pevný provázek
- robot s nástavcem na strouhání nebo struhadlo a několik párů rukou
- mísy na míchání
- udírnu :-)
Krok 1 - nastrouhat
Když sýr nastrouháte, rychleji se rozpustí a lépe se dochutí. Strouhat větší množství sýra je otrava. Doporučujeme proto nažhavit robota, nasadit nástavce a nastrouhat. Stačí nahrubo. Jak vidíte na fotce. My jsme použili značku ETA Gratus MAXIPASTA.
Můžete strouhat ručně. Ale opravdu to bude trvat.
Krok 2 - dochutit
Připravte si, co máte rádi a co by vám v sýru chutnalo. Možná najdete inspiraci v našich příchutích. Vybrané dochucení nasekejte nadrobno, česnek prolisujte.
Dochucení přimíchejte do nastrouhaného sýra. Intenzita závisí na vás. Můžete samozřejmě ochutnávat a očichávat. Tak přesně poznáte, kolik které přísady máte do sýra vmíchat.
- olivy - černé i zelené
- sušená rajčata
- bazalka
- pažitka
- medvědí česnek
- česnek
- vlašské i jiné ořechy
- chilli
- barevný pepř - suchý i naložený
- sušená šunka nebo klobáska
- ančovičky
- houby
- bylinky
Krok 3 - nacpěte do silonek
Ochucené sýry nacpěte do připravených silonek. Pořádně utlačte, co nejvíce to jde. Pevně zavažte, až těsně nad sýrem. Nechejte dost dlouhý provázek, za který se budou válce věšet do udírny.
Krok 4 - zavěste do udírny
Jak vidíte na fotce, sýr zavěste do udírny. Teplota by v této chvíli měla být okolo 60 °C. Při této teplotě nechejte sýr v udírně asi 2 hodiny. Sýr se pěkně prokouří, získá uzenou chuť. Po této době můžete maličko „přitopit“, na 80 °C a udit další 2 hodiny.
Sýr nechejte v udírně úplně vychladnout. Několik hodin. Aby bylo chladnutí rychlejší, můžete sýr vyndat z udírny a nechat chladnout třeba v garáži nebo jako my, v noci pod širým nebem.
Úplně studený sýr nakrájejte.
Velký výběr nejen dřevěných udíren za super ceny najdete TADY.
Fotogalerie








Mariana
Hned to jdeme vyzkoušet. Na jaře jsme koupili novou digitální udírnu http://www.grilguru.cz/bradley-smoker-6-digitalni-udirna a od té doby jsme grilovali zatím jen párkrát. Nějak nebyl čas. Ale už jsme něco zkoušeli a zatím to pokaždé dopadlo dobře. Ten sýr je skvělý nápad. Zítra jdu nakoupit vše potřebné.