Francouzské venkovské bagety

LenkaMa

5

Ty nejlepší venkovské bagety před kterými se ty bledé v supermarketových regálech klepou strachy.

Potřebujeme

  • 300 g Pšeničné mouky T650 (hladká polosvětlá)
  • 70 g Pšeničné mouky T530 (dvounulka)
  • 250 g Vody
  • 10 g Soli
  • 2 g Cukr krupice
  • 4 g Droždí sušené

Postup

Recept je naprosto snadný, jen vyžaduje plánování.
Smíchejte všechny ingredience ručně, nebo v kvalitním robotu s hnětacím hákem.

Nechejte 60 minut odpočívat a v průběhu 3x znovu prohněťte.

Těsto v míse zakryjte folií a dejte odpočívat a kynout do lednice na 48 hodin. Ano čtete správně a neuklepla jsem se. Těsto kyne 2 dny!
Dlouhé kynutí ale dodá bagetám kromě úžasné barvy i neskutečně lahodnou chuť.Ve studeném prostředí totiž dochází k lepší přeměně složitých cukrů obsažených v mouce na cukry jednoduché a kůrka pak nádherně karamelizuje.

Po dvou dnech vytáhněte z lednice, rozdělte těsto na pomoučené pracovní ploše na 3 kusy a nechejte pod čistou utěrkou 15 minut odpočívat

Vytvarujte bagety a nechejte přikryté kynout 30 minut při pokojové teplotě.

Mezitím rozžhavte troubu na plno (ideálně 250°C)
Bagety se pečou 20 minut ideálně za použití páry. Kvůli tomu miluji svoji novou troubu, která má funkci přidání páry a pečivo pak dostane přesně tu péči co potřebuje.
Pokud takovou troubu nemáte a v nejbližší době se k nákupu nechystáte nevěšte hlavu. Před vložením baget do trouby dejte na dno trouby hrnec s vařící vodou.

Po 20 minutách vytáhnete nádherně hnědé a křupavé krasavce.

  1. Jitka

    Hezký den, bagety pečete celou dobu za použití páry?

  2. redakce Pečeně vařeně

    Jitko, ano. Používám v troubě kombinovanou funkci, která je přímo na pečení chleba. Když jsem pekla dříve ve starší troubě, tak jsem dávala na dno kastrolek s horkou vodou a v polovině pečení jej pak vyjmula

  3. vavrovahanka

    Dnes jsem pekla jsou vynikající :-) i bez parí trouby, ale dle návodu se zapařením trouby jsou opravdu neskutečně křupavé a výborné :-)

    1. Šéfredaktorka Elly

      To jsme moc rádi! Děkujeme za zpětnou vazbu :-)

  4. vavrovahanka

    Parní :-)