Horká čokoláda pro vaši pohodu

0

Šéfredaktorka Elly


Horká čokoláda je neskutečná pochoutka, která dokáže rozsvítit každý den. Patří k pošmourným podzimním podvečerům u krbu, stejně tak jako k zimním večerům po lyžovačce. Zahřeje dospělé i děti a jen těžko jí můžete odolávat.

Je snadné si ji připravit doma a my vám dnes přinášíme několik tipů a receptů. Ano! Nejen jeden, ale hned několik receptů a vy si můžete vybrat, který se vám líbí nejvíce. Nebo třeba, které suroviny máte zrovna doma. Jednou můžete použít kvalitní tabulkovou čokoládu, jindy čokoládové čočky nebo kvalitní kakao v prášku. Na výchozích surovinách si určitě dejte záležet. Protože právě čokoláda nebo kakao s velkým obsahem kakaové hmoty jsou to pravé pro váš dokonalý nápoj.

Dochuťte podle sebe

Obyčejnou horkou čokoládu nebo kakao povýšíte na nebeský nápoj přidáním různých surovin. Náš tip je nastrouhaná pomerančová kůra, špetka chilli, máta, vanilka, skořice, kardamom, špetka soli, cayenský pepř, trocha kvalitní whisky, rumu nebo likéru, dýňové koření, javorový sirup, nutella, kokosové mléko, nastrouhaný kokos, kokosový cukr, karamel, slaný karamel.

Kopeček šlehačky nebo napěněného mléka je dokonalým závěrečným zdobením čokolády. Nahoru můžete nasypat opražené oříšky, rozdrcené sušenky nebo nasekanou čokoládu či kakao.

Skvělá horká čokoláda z kakaa

1/4 hrnku kvalitního kakaa

1/2 hrnku třtinového cukru

špetka soli

1/3 hrnku vody

4 hrnky plnotučného mléka

1 lžička vanilkového extraktu

Všechny sypké suroviny dejte do hrnce s nepřilnavým povrchem. Promíchejte a přidejte vodu. Přiveďte k varu a vařte jednu minutu.

Poté přidejte mléko. Zahřívejte na teplotu, která vám bude vyhovovat. Sundejte ze sporáku a vmíchejte vanilku.

Ozdobte dle chuti šlehačkou nebo napěněným mlékem. Posypejte kakaem.

Hustá horká čokoláda

200 g kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa

400 g smetany ke šlehání

Velice snadný recept, ale varujeme vás. Kalorická bomba :-) Této čokolády však stačí opravdu malý šálek, ozdobený kopečkem napěněného mléka. Není to nápoj, je to dezert :-)

Smetanu v hrnci přiveďte k varu. Nalámejte do ní čokoládu a nechejte pět minut odstát. Vymíchejte metličkou a ihned podávejte.

Fotogalerie