Houbové rizoto

Šéfredaktorka Elly

0

Příprava italského risotta má své zásady, které musíte dodržet, chcete-li dokonalé jídlo. Dnes jsme se pustili do přípravy houbové varianty a testovali jsme sušené produkty značky J.K.FOOD Jaroslav Kostera.

Potřebujeme

  • 10 g předsmažená cibule Kostera
  • 4 lžíce olivový olej
  • 250 ml bílé víno
  • 30 g směs sušených lesních hub Kostera
  • 3 lžíce slepičí bujon Kostera
  • 150 g máslo
  • 150 g parmezán
  • podle chuti sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 2 lžíce sušená petrželová nať Kostera
  • 350 g rýže vhodná na risotto

Postup


Do malého hrnce si dejte 0,5 litru vody a vsypejte do ní sušené houby. Dejte na plotnu, přiveďte k varu a zeslabte teplotu. Mírným varem houby vařte 10 minut.

V dalším hrnci přiveďte k varu 1,5 litru vody. Vsypejte do ní slepičí bujon. Promíchejte a nechejte mírně zahřívat na plotně. Do rizota bude vývar potřebovat horký.

Na plotnu dejte velký, široký hrnec, se silným dnem. Do něj dejte olivový olej, který zahřejte. Až bude olej horký, nasypejte na něj rýži. Míchejte, plotnu mějte zapnutou téměř naplno. Při přípravě rizota je důležité intenzivně míchat a nepřestávat. Rýže během opékání změní barvu, trvá to asi dvě až tři minuty. Po celou dobu opravdu nesmíte přestat míchat, aby se rýže nepřipálila. V této chvíli osolte a opepřete. Poté přidejte sušenou předsmaženou cibulku.

Osmahnutou rýži s cibulkou zalijte vínem. Opět při plně zapnuté plotýnce. A míchejte, čekejte, až se vám všechno víno z rýže odpaří a v hrnci už nebude žádná tekutina. Tento krok je také nutné dodržet, aby v rizotu nebyla nepříjemně nakyslá chuť vína.

Nyní přidejte houby sušené houby, namočené ve vodě, včetně vody.

Teď přišel čas na horký vývar. Ten je v hrnci na vedlejší plotýnce a začnete ho přidávat k rýži.

Přidejte vždy tolik, aby byla rýže těsně pod hladinou. Zrníčka rýže nesmí čouhat ven, ale nesmí nad nimi být ani moc tekutiny. Protože když neodhadnete množství vývaru ke konci vaření rizota, tak se může stát, že budete čekat, až se tekutina vstřebá, aby rizoto nebylo moc řídké, a mezitím se vám rýže rozvaří. Proto vždy přidávejte po jedné naběračce, potom nezapomínejte míchat a nechejte vždycky přidanou tekutinu vstřebat do rýže a až následně přidávejte další naběračku.

Nezapomínejte průběžně ochutnávat.

Pokud pokrmu chybí sůl, dosolte co nejdříve, aby se vstřebala i do rýžových zrníček, a nejen do omáčky.

Asi po 20 až 25 minutách by mělo být rizoto hotové. Jestli už můžete přestat s vařením, zjistíte jedině ochutnáváním a zkoušením, je-li rýže už dost měkká. Neměla by určitě být příliš rozvařená.

Přichází finální dokončení. Do rizota přimíchejte sušenou petrželovou nať. Hotové rizoto odstavte z plotny. Připravte si vychlazené máslo, nakrájené na několik kousků, a nastrouhaný parmezán. Tyto dvě suroviny přidejte do hrnce a intenzivně míchejte, dokud se máslo i sýr nerozpustí. Rizoto se tímto ještě zahustí a dochutí. Ihned servírujte na vyhřáté talíře.

Zespodu talíře několikrát pořádně bouchněte dlaní a správně připravené rizoto se vám po talíři krásně rozleje.

Ozdobte parmezánem a posypejte sušenou petrželovou natí.

Dobrou chuť přeje eshop nejen s kořením Chuť.cz .

Náš tip

Na risotto potřebujete kvalitní hrnce s nepřilnavým povrchem. Vyberte si je TADY.

Velice praktickými pomocníky do kuchyně jsou hrnce Tefal Ingenio, které mají odnímatelnou rukojeť. Můžete je tak použít nejen na plotně, ale i v troubě. Další výhodou je, že v myčce zaberou mnohem méně místa. Jejich povrch je velice kvalitní, takže se vám s nimi bude výborně pracovat.