Hravé a zdravé obědy s Hankou

0

Šéfredaktorka Elly


Ahoj :-) Dneska se spolu podíváme na složení obědů. Abysme stále pokračovali v naší redukci tuků.

Obědy by se měly skládat z bílkovin (maso, ryby, vejce, sýry, luštěniny, šmakoun, tofu), aby nás zasytily a doplnily jsme potřebné bílkoviny k udržení svalové hmoty a spalování tuku. Jelikož čím více svalu, tím lepší spalování.

Dále určitě nezapomeneme na komplexní sacharidy (pomalé) Nejlepší formou jsou brambory. Obsahují totiž nejméně cukru po uvaření a mají nejlepší glykemický index. Potom rýže druhy jako basmati nebo celozrnná či jasmínová, bulgur tmavý, pohanka, jáhly a sem tam také těstoviny. Ty zase vybíráme tmavé celozrnné či semolinové nebo rýžové. Vždy vaříme na skus, protože když převaříme, glykemický index se změní a přijímáme potom více cukrů nežli pomalých sacharidů.

Porce se vždy musí přizpůsobit danému člověku a jeho cíli. Proto je vhodné nechat si sestavit jídelníček na míru, přizpůsobený našemu věku, pohybové aktivitě, váze, výšce...

Sacharidy jsou důležitý zdroj energie a síly i pro mozek a funkci celého organismu. Jejich nedostatek se projevuje nervozitou, vyčerpaností. Může se objevit bolest hlavy či zastavením našeho hubnutí. Spoustu lidí propaguje diety s minimálním či žádný přísunem sacharidů. Bohužel si mohou nejen zničit zdraví, ale také v redukci se většinou objeví velice rychle zastavení a následný jo-jo efekt.

Nezapomínáme také na zdravé tuky a přísun vlákniny (zelenina).

Potom už záleží na nás, jestli jíme i očima. Jak si jídlo na talíři nazdobíme a dochutíme. Já se nebojím všechno pořádně ochutit. Nepoužívám zbytečné koření, ale hlavně bylinky a česnek. Takže se nebojte pořádně jíst, ke krásné, pevné a štíhlé postavě se musíme projíst :-)

Zdraví vás Hanka.

Fotogalerie