
Potřebujeme
- DROBENKA
- 1/2 kostky (125 g) másla
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru krupice
- NA TĚSTO PŘIDAT
- 2 vejce
- 3/4 hrnku mléka
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- ovoce podle chuti a sezony
- olej a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Postup
Hrnkové koláče jsou všeobecně oblíbené, protože jsou snadné a řada lidí raději odměřuje podle hrnků a lžiček, než váží. Dnešní koláč může být typicky podzimní. Hruškový, jablkový nebo švestkový. Ale recept si schovejte. Může být totiž také jarní a letní. S jahodami, malinami, ostružinami, borůvkami...
Koláč je hezky vláčný a vlhký, což má většina z nás určitě ráda. Suché koláče nebrat, nepéct, nejíst.
Připravte si pekáč, který vymažete tukem a vysypete polohrubou nebo hrubou moukou. Troubu předehřejte na 200 °C.
Ve větší míse smíchejte máslo, cukr a moukou. Z těchto tří surovin vznikne sypká drobenka. Jeden hrnek této drobenky si dejte stranou.
Do zbytku drobenky nejprve vmíchejte prášek do pečiva a vanilkový cukr. Přidejte vejce, mléko a pořádně promíchejte. Míchejte tak dlouho, až je těsto hladké.
Těsto vylijte do připraveného pekáče.
Nahoru naskládejte připravené ovoce, jedno vedle druhého, čím více, tím lépe.
Zasypejte drobenkou.
Dejte péct do předehřáté trouby a pečte 20 – 30 minut. Povrch hotového koláče bude krásně zlatavý.
Nechejte vychladnout.










