Hubněte díky svačině!

0

Šéfredaktorka Elly


Slyšíme to ze všech stran – pravidelnost a zase pravidelnost… Když chceme shodit nějaké to kilo navíc, zbavit se pár centimetrů na vhodných místech, musíme pravidelně jíst. Co to ale ve skutečnosti znamená? Že bez svačin to zkrátka nepůjde…

Většině z nás se to může zdát až bláznivé, ale v případě redukce hmotnosti leckdy zjistíme, že jíme málo. Tedy malý obsah živin a kilojoulů. A to je právě špatně! Průměrný energetický příjem by se totiž měl pohybovat kolem 8000 KJ. „Lidské tělo při nízkém energetickém příjmu trpí. Brzy pociťujeme hlad, a když jej potlačíme, spalujeme namísto tuků svalstvo, a to nikomu na kráse nepřidá,“ vysvětluje Blanka Szabó, odbornice na správně stravování PestryJidelnicek.cz.

Jak by tedy měl vypadat správný jídelníček? Ať už chceme zhubnout či si stávající váhu udržet, musíme neustále myslet na to, že tělo by mělo dostat energetický příjem každé ca dvě až tři hodiny. „To v praxi znamená snídaně do půl hodiny od probuzení, dopolední svačina, oběd, odpolední svačina, večeře, případně pozdní večeře,“ upřesňuje Petra Skalská, poradkyně pro výživu PestryJidelnicek.cz. A právě svačiny většina z nás zanedbává. Nejčastější výmluvou je, že na přípravu zkrátka nemáme čas.

Petra Skalská doporučuje 3 recepty na zdravé, chutné a především rychlé svačiny, které si dokážete připravit do práce/do školy. A váš jídelníček bude každý den pestrý a vyvážený.

Dýňové muffiny – dopolední svačinka pro udržení stávající váhy

Ingredience na 12 ks: 250 g nastrouhané dýně, 200g celozrnné mouky, 100ml vody či mléka, prášek do perníku, 2 lžičky skořice, 4-5 ks nadrceného hřebíčku, 2 vejce (žloutky a bílky zvlášť), 5 lžic medu, semínka dle chuti na ozdobu (např. slunečnicová)

Postup: Nastrouhanou dýni smícháme s moukou, medem, kořením, práškem do perníku a žloutky. Přidáme vodu či mléko. Bílky šleháme zvlášť do tuhého sněhu a pomalu přimícháváme do těsta. Hotovou směs vlijeme do formiček na muffiny a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 35 minut.

Chia pudink s malinami – dopolední svačina vhodná do redukčního i udržovacího jídelníčku

Ingredience na 1 porci: 2 polévkové lžíce Chia semínek, šálek kokosového mléka, čajová lžička javorového sirupu, 2 čajové lžičky strouhaného kokosu, maliny na dozdobení

Postup: Všechny ingredience (kromě ovoce) smícháme a necháme dvě hodiny odstát v chladu. Nakonec přidáme čerstvé ovoce.

Variace na cizrnový hummus – odpolední svačina pro každého

Ingredience na 4 porce: 1 konzerva cizrny, 1 avokádo, 2 polévkové lžíce citronové šťávy, 50 ml vody, 1 polévková lžíce olivového oleje, stroužek česneku, koření (římský kmín, sůl, pepř, nasekaný koriandr)

Postup: Všechny suroviny vložíme do mixeru a rozmixujeme dohladka. V případě potřeby přidáme vodu. Podáváme se zeleninou nebo celozrnnými krekry.

Fotogalerie