Recepty

Jahodové tlamičky

vejinek

0

Originální název je Plaisirs Gourmands – gurmánské požitky. Tyto zákusky se připravují z odpalovaného těsta a vymysleli jsme pro ně roztomilý český název.

Potřebujeme

  • Těsto:
  • 100 ml mléka
  • 100ml vody
  • 80 g másla
  • špetka soli
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 120 g hladké mouky
  • 4 vejce
  • 50 g oloupaných mandlí nasekaných nadrobno
  • Krém – Crème Pâtissière:
  • 1 vanilkový lusk
  • 400ml mléka
  • 4 žloutky
  • 80 cukru krupice
  • 30 g kukuřičného škrobu (Gustin)
  • 25 g čerstvého másla
  • 250 ml smetany ke šlehání

Postup

Do hrnce dáme mléko vodu a máslo a přivedeme k varu.

Přidáme mouku, cukr a sůl , vše dobře promícháváme, z těsta se musí vytvořit koule , která se začne oddělovat ode dna a od stěn. Tak poznáme, že je hotovo.

Těsto přendáme do mísy , necháme chvíli vychládnout a pak postupně přimícháváme jedno po druhém, vejce až je těsto krásně hladké a lesklé.

Naplníme zdobící sáček s kulatou špičkou cca 2,5 cm a na plech pokrytý pečícím papírem nastříkáme „tyčinky“ dlouhé cca 8cm

Mezi jednotlivými kousky necháváme dostatečný prostor , protože cukroví se dost nafoukne

Shora posypeme sekanými mandlemi.

Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova . cca 20 minut

Vyndáme z trouby a necháme před plněním úplně vychládnout.

Krém:

Do kastrolku dáme mléko. Vanilkový lusk podélně rozřízneme, semínka přidáme k mléku a přivedeme k varu.

Smícháme společně žloutky a cukr, pak přidáme kukuřičný škrob a šleháme až je směs světle žlutá a zhoustne.

Pomalu nalijeme mléko do žloutkové směsi, přitom stále mícháme

Nalijeme zpět do hrnce a přivedeme za stálého míchání k varu.

Vaříme, až směs zhoustne, poté zašleháme ještě máslo
Přikryjeme folií a necháme vychladnout.

Vyšleháme šlehačku a smícháme se žloutkovým krémem.

Upečené oválky rozřízneme a plníme krémem a jahodami.