Recepty

Jahodový koláč s rebarborou

Šéfredaktorka Elly

0

Když spojíte rebarboru a jahody, vznikne něco úžasného. Sladký i kyselý dezert, s úžasnou chutí i vůní. Právě teď je jejich čas.

Potřebujeme

  • 1 balení rozválené křehké těsto
  • 250 g ricotta
  • 125 g měkké máslo
  • 2 ks vejce
  • špetka vanilka
  • 100 g cukr moučka
  • 4 stonky rebarbora
  • 4 lžíce třtinový cukr
  • 3 snítky čerstvý tymián
  • 250 g jahody
  • hrst mandlové plátky

Postup

Hotové těsto roztáhněte do kulaté koláčové formy. Těsto je položené na pečícím papíře, který pod ním nechejte a tvar těsta upravte nůžkami.

Těsto upravte tak, aby byly okraje zvednuté, co nejvíce to jde. Dno propíchejte vidličkou. Na dno položte pečící papír, který vysypte velkou vrstvou fazolí. To proto, aby se těsto při předpékání nezvedalo. Předpečte 20 minut při teplotě 190 °C. Po této době sundejte pečící papír s fazolemi a ještě 10 minut dopečte.

Mezitím co se předpéká korpus, tak si připravte ovoce. Jahody omyjte, očistěte a zbavte zelených částí. Rebarboru oloupejte nožíkem nebo škrabkou na zeleninu. Nakrájejte na malé kousky a s trochou vodu (asi 50 ml) a třtinovým cukrem dejte do malého hrnce uvařit doměkka. Přidejte také lístky tymiánu. Trvá to opravdu chviličku a rebarbora je hned rozvařená. To je přesně to, co potřebujete. Nechejte vychladnout.

Smíchejte ricottu, změklé máslo a vejce. Míchejte tak dlouho, než vznikne hladká směs. Přidejte cukr moučka, vanilku a opět míchejte. Kdo chce, může šlehat v robotu.

Předpečený a vychladnutý základ na koláč pomažte rozvařenou rebarborou. Nalijte krém, uhlaďte a na celou plochu zatlačte úhledně jahody. Posypte mandlovými plátky.

Pečte v troubě opět předehřáté na 190 °C, 30 minut.

Koláč vytáhněte z trouby a nechejte úplně vychladnout. Bude se tak lépe krájet.

Když chcete risknout složitější krájení, tak podávejte koláč teplý, s kopečkem vanilkové zmrzliny a se šlehačkou.