Jak děláte houbovou smaženici?

0

Šéfredaktorka Elly


Některé oblasti naší republiky si na houby letos musely počkat. Ale velkou houbovou úrodu si postupně užili všichni. Ještě pořád se můžete vypravit do lesa a přinést koš plný hub.

Jedním z nejoblíbenějších jídel z nich je smaženice.

Co nesmí ve smaženici chybět?

  • houby :)
  • vejce
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Máslo, nebo sádlo?
Vyzkoušejte obě varianty. S máslem bude smaženice jemnější, ale na sádle vás příjemně překvapí.

Něco navíc?
Výborným doplňkem smaženice je anglická slanina nebo špek. Posypat ji můžete najemno nakrájenou pažitkou nebo zelenou petrželkou.

Cibule?
Do smaženice cibuli nakrájejte hodně najemno. Obyčejnou cibuli zkuste nahradit jemnou šalotkou nebo zelenou jarní cibulkou, včetně zelené natě.

Koření…
Ve smaženici samozřejmě nesmí chybět sůl. Pepř je nejlepší čerstvě namletý – černý nebo bílý. Většinou se přidává také mletý nebo drcený kmín.

Všechno připraveno – do práce!
V pánvi s nepřilnavým povrchem rozpustíme máslo nebo sádlo. Cibuli nakrájíme najemno a vsypeme do rozehřátého tuku na pánvi.

Houby nakrájíme na malé kousky a přidáme k cibulce, která nám již zesklovatěla. Maličko stáhneme teplotu a houby osmahneme. Přiklopíme pokličkou a chvilku dusíme ve vlastní šťávě. Není nutné je podlévat, pustí vodu. Ochutíme kmínem, pepřem a troškou soli. Se solí to nepřeháníme, dochutíme potom i vejce.

Vejce vyklepneme do misky nebo většího hrnku a lehce rozmícháme. Měkké houby jimi zalijeme, lehce osolíme a ihned začneme míchat. Z plotny stáhneme maličko dříve, než jsou vejce úplně ztuhlá.

Co k tomu?
Čerstvý voňavý chleba je to nejlepší, co si ke smaženici můžete dopřát. Výborné budou také křupavé topinky z bílého chleba, namazané máslem. My jsme upekli domácí housky. Můžete je splétat do různých tvarů.

Rozhodně si pořiďte kvalitní pánev. Velký výběr najdete TADY.

Fotogalerie