Jak na domácí noky?

0

Šéfredaktorka Elly


Připravit si domácí noky není nic složitého. Zkuste to s námi. Máme pro vás vyzkoušené recepty na bramborové a dýňové noky, obojí jsou výtečné. A na našem facebooku najdete inspiraci jaké dobroty potom s noky vykouzlíte.

Bramborové noky

  • 1 kg ve slupce uvařených moučnějších brambor
  • zhruba 300 g polohrubé mouky
  • 3 vejce
  • 1 lžička soli

Brambory uvařte ve slupce, v osolené vodě. Horké oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle nebo propasírujte lisem na brambory.

Brambory dejte do mísy a přidejte vejce a polovinu mouky.

Promíchejte a podle potřeby přidávejte mouku.

S těstem byste neměli pracovat dlouho, nelekejte se toho, že těsto bude stále trochu lepit. Kdyby bylo husté a nelepilo, hotové noky by byly příliš tuhé a ne nadýchané, jak je chceme.

Z hotového těsta ihned tvořte noky, bramborové těsto totiž časem začne řídnout. Na pomoučené ploše uválejte hada o průměru asi 1,5 až 2 cm.

Nožem odkrajujte kousky dlouhé asi 2,5 až 3 cm.

Noky dejte vařit do vroucí, osolené vody. Hotové jsou v okamžiku, kdy vyplavou na povrch.

dýnové noky

Dýňové noky

  • 450 g pyré z pečené dýně Hokkaido
  • 100 g hladké mouky
  • 1 žloutek
  • sůl
  • muškátový oříšek dle chuti

Připravte si dýňové pyré. Hokkaido rozpůlte, vydlabejte vlákna a semínka. Nakrájejte na malé kousky, které dejte do pekáče. Lehce osolte a opepřete. Pečte doměkka. Hotové kousky dýně rozmixujte na hladké pyré a nechejte vychladnout.

dýňové noky

Do pyré přidejte žloutek, mouku, sůl a muškátový oříšek. Vytvořte těsto, ze kterého na pomoučeném vále vytvarujte dlouhé válečky. Mě se dobře pracovalo tak, že jsem si těsto rozdělila na osm stejných dílů a válela postupně osm válečků. Každý váleček nakrájejte na kousky. Výsledný nok by měl mít zhruba 3 x 2 cm. Ale záleží, jak se vám budou líbit :-)

dýňové noky

Vidličkou lehce zmáčkněte a otiskněte do každého noku tvar vidličky.

Noky nechejte hodinu vychladnout v lednici. Poté dejte do velkého hrnce vřít osolenou vodu. Až dosáhne bodu varu, lehce uberte teplotu, aby stále probublávala. Do vody dejte vařit všechny noky. Noky budou hotové, až vyplavou na hladinu.

Na přípravu noků budete potřebovat velký, klidně nižší hrnec. Chybí vám v kuchyni? Vyberte si ZDE.

Fotografie postupu výroby pochází z krásného blogu Delallo.com.

Fotogalerie