Jak připravit ledovou kávu

0

Šéfredaktorka Elly


Horké letní počasí přináší touhu po chladivých nápojích. Milovníci kávy si tak logicky chtějí dopřát i své milované pití v osvěžující podobě. Není to těžké, ale zkuste si s chladivou kávou vyhrát. Nejen rozmíchat rozpustnou kávu se studenou vodou nebo mlékem. Máme pro vás tipy jak na to.

Překápko na ledu (cold drip)

Za úplně nejkrásnější, nejčistší a nejjednodušší variantu nedochucované (čti: nízkokalorické) dobroty považujeme studené překápko. Stačí dodržet pár zásad a fantastická chuťovka je na světě. Připravte si:

  • 200 g hodně podchlazeného ledu z dobré vody; čím nižší teplota, tím lépe,
  • 320 g vody o teplotě 93 °C,
  • 30-32 g kávy ještě o stupínek jemněji mleté, než na běžnou překapávanou kávu
  • překapávač, papírový filtr, konvici, míchátko, stopky, váhu

Do dobře vychlazené půllitrové dekanty či chemické kádinky vsypte ledové kostky, postavte na ní překapávač s propláchnutým papírem a nasypanou kávou a začněte pomalu zalévat horkou vodou. Postupujte trpělivě, extrakce by měla trvat opět standardní 2,5-3 minuty. Extrakt bude stékat po kostkách ledu v konvičce a pomalu je rozpouštět. Až proces dokončíte, mělo by ještě pár zbytků kostek na hladině plavat, aby káva chrastila. Ničím nedochucujte, rovnou podávejte do vychlazených sklenic.

Na tuto přípravu se báječně hodí kávy hodně acidické, tedy s výraznou, až citrusovou kyselinkou. Rádi sáhneme po ethiopském Yirgacheffe či Keni. Tmavé, čokoládové a oříškové kávy by chutnaly na ledu nezajímavě a ploše.

Dodržte poměr ledu, horké vody a kávy. Pokud byste připravili obyčejný drip a do něj vhodili led, kávu si nepřiměřeně naředíte a bude chutnat vodově. Při zachování poměrů lze použít i jinou filtrační metodu, třeba Chemex, Aeropress anebo k tomuto účelu uzpůsobené Hario Fretta V60.

Překapávaná káva vychlazená

Manipulaci s ledem se lze vyhnout, když si připravíte standardní drip a ten necháte vychladnout v lednici, případně v mrazáku (nutno hlídat!). Někdo si tuto metodu třeba oblíbí, avšak mějme na paměti, že stáním během chlazení ztrácí nápoj na čerstvosti a může chutnat poněkud mdle.

Extrakce studenou vodou (cold brew)

Čaj i kávu lze extrahovat i studenou vodou, přičemž rozpouštěcí vlastnosti horké vody jsou nahrazeny prodlouženým časem. Postupovat lze několika způsoby, fantazii se meze nekladou.

Nejjednodušší je nasypat do litrového french pressu140 g hrubě mleté kávy, zalít dobrou studenou vodou, uzavřít potravinovou fólií a vložit do lednice na 11-14 hodin a poté sítkem french pressu přefiltrovat.

Někdo zase mletou kávu uzavírá do sáčku z filtrační tkaniny, který potom jenom z vody vyjme a případně dočistí extrakt přes filtrační papír.

Takto připravený koncentrát můžeme podávat opět s kostkami ledu. Chuťově takový nápoj vykazuje nižší aciditu a vyšší sladkost, právě díky jiným extrakčním podmínkám. Také by neměl trpět neduhem fádnosti a zvětralosti pomalu ochlazovaného dripu. Dokonce už se rozmáhá trend prodeje takovýchto extraktů v láhvích či plechovkách. Zatím je vyrábí spíše nadšenci, což implikuje, že takové nápoje chutnají většinou velmi dobře.

Ohromně zajímavou metodou jsou japonské ledové překapávače: do horní nádoby se nalije voda s ledem v množství uvedeném v návodu, doprostřed mletá káva zakrytá filtračním papírem a dolů se umístí nádoba na extrakt. Voda pak kape cca 8 hodin (dle nastavené rychlosti) z ventilu na papír (aby nevykapala důlek) a postupně smáčí mletou kávu uprostřed. Nádherná procedura!

Espresso na ledu

Ta nejjednodušší řešení někdy prostě fungují nejlépe: do dobře vychlazeného espresso šálku či sklenky vložte jednu nebo dvě hodně podchlazené kostky ledu a přidejte běžný shot espressa. My takhle doma připravujeme Nespresso. Sklenici naplníme ledem, použijeme oblíbenou kapsli (aktuálně ICE sérii) a spustíme stroj. Espresso nateče přes led do sklenice. Doplníme našlehaným mlékem. Samozřejmě ledovým.

Náš tip - Espresso DeLonghi Nespresso Pixie. Velice výkonný malý stroj na kapsle Nespresso. Testováno naší redakcí, vysoká zátěž a jede pět let! Bez jediné poruchy.

Affogato

Stejně se to má i s affogatem, které pouvažujeme za ten nejsnáze dostupný kávový dezert, v jehož jednoduchosti se skrývá jeho síla. Ledová miska či sklenička + 1 nebo 2 kopečky zmrzliny se smetanovým základem + 1 nebo 2 dávky espressa. Nejlépe funguje s méně ochucenými zmrzkami, jako je třeba smetanová, vanilková, jogurtová, stracciatella.

Frappé

K jeho přípravě se používá rozpustná sušená sprejováním (ne mražením), cukerný sirup, led a trochu vody. Ingredience se dobře promíchají v shakeru a nalévají přes sítko do vysoké sklenice na další ledové kostky. Pro zjemnění se může použít sušené mléko. Vtip spočívá ve vytvoření hutné pěny, která by měla vydržet co nejdéle.

Při přípravě se doporučuje vyvarovat se ingrediencí s obsahem tuku, proto instantní prášek zpracovaný sprejováním do horkého vzduchu. Oleje by způsobily nestabilitu pěny. Někde se ovšem kvůli chuťovým kvalitám volí k přípravě běžné espresso, nápoj se pak nazývá frappé freddo.

Ostatní dezertní nápoje

Frappuccina, kávové pěny, šejky, poháry, koktejly, dortíky, to vše se dá z kávy připravovat a neexistují žádná přesná pravidla. Důležitá je vždy jen výsledná chuť. Vyzkoušejte kávovou zmrzlinu nebo namixovanou kávu s mlékem, takovou kávovou ledovou tříšť.

Odborné informace a návody jsme čerpali z webu Piccolo Neexistuje!

Fotogalerie