Jak udělat tu nejlepší domácí pizzu

0

Šéfredaktorka Elly


Pizza. To úžasné italské jídlo, které se peče na celém světě. Všichni se ho snaží napodobit, ale na dovolené v Itálii chutná nejlépe. Možná to bude tím, že na dovolené chutná všechno nejlépe. Určitě znáte i mnoho dobrých pizzerií v České republice. Ale my vám dnes pomůžeme připravit si tu nejlepší pizzu doma.

Není to těžké. Jen musíte dodržet některé postupy a použít ty správné suroviny. My jsme sbírali informace a ty nejužitečnější pro vás teď přinášíme.

Co je vlastně pizza?

Placka ze světlého chlebového těsta, pečená v troubě, na kterou můžete kombinovat různé suroviny, velice často s rajčatovým základem. Bývá posypána sýrem, podle druhu pizzy i více druhy sýrů. Má původ v Itálii. Pokud se sem vypravíte a budete chtít ochutnat tu jedinou a pravou, zklameme vás. Ani tady není jedna jediná, která je ta správná. Její příprava se liší podle regionu, podle toho jestli zavítáte na jih nebo sever Itálie.

Taková pizza ze Sicílie vás určitě velice překvapí. Její těsto je poměrně vysoké a peče se na hranatém plechu.

V čem pizzu péct?

V Itálii se téměř v každé restauraci setkáte s pecí, ve které se topí dřevem. Pec se rozehřeje, uhlíky se poté rozhrnou do okrajů pece a do středu se vloží připravená pizza. Tato pizza je hotová do dvou minut a je neskutečně voňavá a křupavá. Kdo má možnost postavit si doma pec na pizzu a chléb, neměl by váhat. Na trhu seženete snadné skládačky, které jen obestavíte.

Existují také speciální trouby na pizzu. S těmi se však setkáte hlavně v restauracích, pro domácnosti nejsou až tak obvyklé. To by musela být pizza opravdu vaše nejoblíbenější jídlo :-) V těchto troubách se dá nastavit vyšší teplota než na domácí troubě a je v nich více místa. Bývají nižžší a širší než domácí trouby.

Klasická domácí trouba je řešením pro většinu z vás. Protože už ji prostě doma máte. Pokud si pořizujete novou, můžete narazit na troubu, která peče až do 300 °C. Není to však obvyklé. Většinou se teplota pohybuje do 230 - 250 °C.

Důležitý výběr surovin

Na pizza těsto potřebujete několik základních surovin. Velice však záleží na jejich kvalitě.

Mouka

To nejdůležitější. Její výběr ovlivní celé těsto. Jen se správnou moukou bude těsto na pizzu správně hladké, vláčné a pružné. Můžete sáhnout přímo po mouce určené na pizzu. V nabídce ji má například Ramill, Horeca nebo v různých eshopech a specializovaných prodejnách seženete mouku dováženou z Itálie. Kromě mouky na pizzu můžete sáhnout také po mouce s označením 00 Extra.

Co je na mouce na pizzu zvláštního? Především má vyšší obsah lepku. Na mouce proto určitě nešetřete!

Olivový olej

Rozhodně sáhně po extra panenském. Kvalitní olej do těsta patří, stejně jako ta nejlepší mouka. Oleje není v těstě velké množství. Proto opět radím. Nešetřete!

Voda

Ideální je, když použijte vodu balenou, bez bublinek. Neměl v ní být chlór.

Sůl

Pizza je italské jídlo, použijte proto italskou jemnou mořskou sůl. Není příliš drahá a můžete ji používat do každého jídla.

Droždí

Někdo má v oblibě sušené droždí, jiný čerstvé. Volbu necháme na vás. Na pizzu se hodí obojí.

Jdeme na to! Připravujeme těsto

Počítejte s tím, že kvalitní těsto na pizzu potřebuje 24 hodin. Těsto musíte pořádně zpracovat, ideálně ručně, protože teplem rukou se lépe uvolní lepek. Nevadí však ani když těsto zaděláte v kuchyňském robotu. Poté co základní promíchání a spojení surovin proběhne v robotu, a těsto se přestane lepit, vyklopte jej na vál a ještě pár minut propracujte ručně.

Recept na skvělé pizza těsto najdete TADY.

Hotové těsto musí 12 - 24 hodin zrát v lednici. Teplota musí být do 15 °C. Uložte ho do velké mísy, povrch lehce potřete olivovým oleje a zakryjte potravinářskou folií.

Dvě hodiny před pečením těsto vyndejte. Rozdělte na několik bochánku, těsto z 1 kg mouky vyjde na 5 kousků.

Jednotlivé bochánky nechejte dvě hodiny kynout, pod utěrkou. Poté rozválejte na placku a tu dále vytahujte za pomoci prstů až do požadované velikosti. Plát těsta dejte na plech na pizzu, potřený trochou olivového oleje. Naneste rajčatovou omáčku a zvolené suroviny.

Pečte v dokonale předehřáté troubě, na maximu, co vaše trouba dokáže.

A to je všechno. Ty nejdůležitější rady pro tu nejlepší pizzu, v jednom článku.

Na něco jsme zapomněli? Něco potřebujete doplnit? Ptejte se!

Fotogalerie