Jarní pavlova s čokoládou a ovocem
Recept od cukrářského mistra Josefa Maršálka, jehož dobroty můžete ochutnat v CakeShopu Prague, v hotelu u Zlatého jelena.
Potřebujeme
- NA PAVLOVU
- 240 g bílky
- 240 g cukr krupice
- 240 g cukr moučka
- 1 ks malý citron (Šťáva a kůra)
- 20 g bramborový škrob
- NA MRAMOROVÁNÍ
- 100 g lesní ovoce (maliny, borůvky, ostružiny)
- NA NÁPLŇ
- 900 g šlehačka 33 %
- 200 g extra hořká čokoláda 80%
- NA OZDOBU
- 300 g čerstvé maliny, ostružiny, borůvky
Postup
100 g lesního, třeba i mraženého, ovoce rozmixujeme na jemné pyré.
Troubu předehřejeme na 100°C.
Bílky s citronovou šťávou ušleháme elektrickým mixerem do polotuha a po lžících zašleháme krupicový cukr, pak došleháme dotuha a nakonec lehce zamícháme směs cukru moučka, škrobu a citrónové kůry. Hmotu rozdělíme na tři plechy vyložené papírem na pečení a stěrkou rozetřeme do kruhů o poloměru asi 26 cm. Na ty rovnoměrně rozdělíme připravené pyré a lžící vytvoříme mramor. Sušíme 3 až 4 hodiny nebo dokud upečená Pavlova není zcela suchá.
Na náplň si převaříme smetanu a do ní ponorným šlehačem vmixujeme hořkou čokoládu. Necháme přes noc v lednici a druhý den ušleháme dotuha.
Na první ze tří Pavlov rozetřeme třetinu ušlehané náplně a dobře rozetřeme až do krajů. Přiložíme druhou plackou a rozetřeme další třetinu. Stejně pokračujeme i se zbývající plackou a náplní. Povrch dobře uhladíme a hustě poklademe ovocem a na závěr pocukrujeme. Nejlépe chutná asi tak hodinu dvě od sesazení. Pavlovu uchováme v lednici a sledujeme, jak se po ní rychle zapráší!
Recept připravil Josef Maršálek, cukrářský mistr, který se po letech působení v zahraničí vrátil do ČR a jeho lahodné skvosty můžete ochutnat v CakeShop Prague, Celetná 11, hotel u Zlatého jelena.