Jehněčí ragú na červeném víně

Šéfredaktorka Elly

0

Jehněčí maso se hodí nejen k Velikonocům. Připravte si výborné ragú z měkkého masa kdykoliv během roku.

Potřebujeme

  • 1 kg jehněčí plec
  • 150 g slanina
  • 4 ks mrkev
  • 2 ks petržel
  • 2 řapíky řapíkatý celer
  • 2 ks cibule
  • podle chuti tymián
  • podle chuti sůl
  • podle chuti pepř černý
  • 5 stroužků česnek
  • 300 ml červené víno
  • 2 lžíce hladká mouka
  • podle potřeby olej

Postup


Na oleji osmahněte na velké kousky nakrájenou cibuli a na drobné kousky nakrájenou kořenovou zeleninu a celer. Přidejte slaninu a na kousky nakrájené maso.

Ochuťte solí, pepřem a česnekem a opečte. Zaprašte trochou hladké mouky, promíchejte a nechejte chvilku opékat. Zalijte vínem, které nechejte zprudka vyvařit.

Zalijte vodou nebo vývarem. Promíchejte a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečení bude trvat zhruba dvě hodiny.

Náš tip

Château Le Sartre Rouge Pessac-Léognan 2012

Klasické Bordeaux z jižní části vinic na levém břehu delty Gironde. Cabernet Sauvignon (60-65%) a Merlot (35-40%) zrají společně v dubových sudech barrique po dobu 18ti měsíců. Výsledkem je harmonické suché červené s pevnou strukturou a dlouhou dochutí. Ve vůni dominuje červené ovoce, zejména třešně, cedrové dřevo a tabákový list.

Víno se sklízí ručně, umožňuje tak první dokonalé třídění hroznů již na vinici. Zima na přelomu roku 2010 a 2011 byla suchá, na jaře byly teploty vyšší než normálně, to mělo za následek předčasný start vegetace. Přes tento raný start dosáhly hrozny té správné zralosti a výsledek tohoto složitého procesu máte právě před sebou.

Rodině majitelů se o vinice a sklep stará enolog David Château a Le Sartre je znám jako výborný poměr kvality a ceny. Víno se doporučuje dekantovat nebo alespoň otevřít 30 minut před podáváním. Výborně se hodí k jehněčímu, k bažantovi nebo k hovězí pečeni.

Partnerem tohoto receptu je eshop s kvalitním alkoholem - Alkohol.cz