Články

Karlovský festival startuje už dnes

0

Šéfredaktorka Elly

Karlovský gastrofestival je svátek všech labužníků a milovníků (nejen) valašské kuchyně. Tato jedinečná gastronomická událost probíhá ve Velkých Karlovicích 2. – 4. října 2015. Čím se liší od jiných foodfestivalů?

Nejen překrásným prostředím podzimních Beskyd, ale také plochou, na které probíhá. Hlavním lákadlem celého festivalu je totiž Gastro tour. Procházka údolím Léskové, dlouhá asi 3,5 km, s mnoha zastávkami na výborné jídlo. Vstup na festival je úplně zdarma. Platíte pouze za jídlo, které si u jednotlivých zastávek koupíte. Jednotným festivalovým platidlem je gastroš. Jeden gastroš vás bude stát 20 Kč a můžete si je koupit na několika místech v celém areálu.

Lákadlem pro návštěvníky je každá z gastro zastávek. Vaří na nich místní i hostující kuchaři (například v Chaloupkách U Pařízků si můžete pochutnat na menu Jana Punčocháře z Grand Cru). Každé místo má své festivalové menu a každý si tak najde něco, co ho naláká k ochutnání.

Novinkou letošního ročníku je umístění bankomatu na farmářském trhu u hotelu Pod Javorem. Takže komu pochybí peníze na zakoupení gastrošů, může si v klidu doplnit české koruny.

I letos můžete nakoupit kvalitní speciality na farmářském trhu. Výběr prodejců je podrobený přísné kontrole a tak tady najdete jen ty nejlepší, zaručeně poctivé, výrobky. Nakupovat můžete u téměř padesáti různých stánků, nejen českých prodejců.

Kromě ochutnávek dobrého jídla, můžete navštívit některou z mnoha kuchařských show, které budou zaměřeny například na výrobu domácích těstovin, dobrot z čokolády, úpravu mořských plodů či správnou přípravu kávy. Kdo rád fotí, tak se může zúčastnit workshopu firmy Nikon - Jak fotografovat jídlo (na ten se já těším velice).

Oblíbeným zpestřením je frgálová manufakturu v Gril srubu Razula. Pod vedením profesionálních pekařek Resortu Valachy si můžou děti i dospělí vyzkoušet jak se vyrábí pravý valašský frgál a výsledek své práci si odvézt domů.

Velkým lákadlem pro náročné gurmety bývají tradičně galavečeře, které probíhají v hotelech Lanterna a Horal.Každý rok tyto večeře připravují kuchařské osobnosti s prestižní michelinskou hvězdou. Letos to bude úžasný Pavel Pospíšil, první Čech, který toto ocenění získal. Ten bude vařit v sobotu večer a v neděli oběd v restauraci Vyhlídka na hotelu Lanterna.

Páteční večer bude patřit galavečeři místního šéfkuchaře Pavla Václavíka, na skvělém menu si můžete v sobotu večer pochutnat také na hotelu Horal, kde bude vařit tým šéfkuchaře Jaroslava Orsága.

Zapomenout nesmím ani na soutěž o nejlepší frgál, která probíhá v neděli. V porotě zasedne letos mimojiné herec Jan Budař.

Nechybí ani spousta zábavy pro děti, mezi jednotlivými zastávkami se můžete svézt vláčkem, autobusem nebo kočárem s koňmi. Já ale doporučuji projít si celou trasu pěkně pěšky. Nejen, že je tady opravdu nádherné. Ale příjemným bonusem je fakt, že po cestě vytrávíte :-)

My se na Karlovský Gastrofestival chystáme v sobotu a už se nemůžeme dočkat.

Co vy? Přidáte se?

Bližší informace najdete na webu Karlovský gastrofestival.

Fotogalerie