
Kořeněný sirup do svařeného vína
Připravte si kořeněný sirup, díky kterému budete mít svařené víno za pár minut.
Potřebujeme
- 1 kg cukr krupice
- 1 l voda
- 25 g badyán
- 20 g hřebíček
- 30 g skořice celá
- 10 g nové koření
- kůra z 1 citronu
- kůra z 1 pomeranče
Postup
Nápad na kořeněný sirup do svařeného vína pochází od autorky mnoha kuchařek Jany Florentýny Zatloukalové. Její kuchařky nesmí chybět v kuchyních začínajících kuchařek, ale také těch pokročilých. Protože jsou to jedny z nejkrásnějších kuchařských knih, které známe!
Blíží se advent a právě na tuto dobu Jana načasovala výrobu kořeněného sirupu do svařeného vína. U nás tento sirup zdomácněl a neumím si bez něj už představit zimní čas.
„Advent je doba čekání, která si žádá krásné vůně, sladké chuti a blízkost lidí (ne nutně v předvánoční strkanici u pokladny). Z čehož logicky vyplývá, že svařené víno je absolutní předvánoční nezbytnost. Každý rok proto začínám předvánoční práce v kuchyni stejně: sirupem na svařené víno.
Sirupem domácím, z karamelu, směsi čtyř druhů koření a kůry z citrusů. Dobré svařené víno se totiž nesmí vařit, což je v přímém rozporu s požadavkem, aby se v něm dostatečně vyluhovala chuť koření a dalších přísad. Proto si na svařené víno vždy nejprve připravím rozvar ze zkaramelizovaného cukru, ve kterém povařím a nechám odležet koření. Když pak dostanu chuť na svařené víno, jen zahřeju přiměřené množství vína, dochutím sirupem a můžu rovnou podávat.
Sirup bez problému vydrží na tmavém místě až do Vánoc nebo ještě déle, a pokud ne, anebo pokud vám ho začnou upíjet sousedi a známí, až se věhlas vašeho svařáku rozkřikne, není problém během pár minut další dávku přidělat. Nelekněte se proto uvedeného množství, které uvádím v receptu. Pokud mi snad nevěříte, že to je vážně ten nejlepší svařák v okolí, anebo se necítíte na práci s takovým množstvím do karamelova rozpáleného cukru (a to je jen dobře, v blízkosti karmelu byste se nikdy neměli cítit bezpečně), neváhejte si množství přepočítat třeba jen na desetinu požadovaných hmotností.
Podstatné je, že si letošní Vánoce začnete užívat už dnes.“
Cukr v co největším hrnci, který najdete, nasucho zkaramelizujete dozlatova. Nečekejte na sytě hnědou barvu, ať nezhnědne příliš a nezhořkne. Zalijte vodou (pozor, ať se přitom neopaříte a nespálíte) a nechte už jen mírně povařit, dokud se karamel nerozpustí. Přidejte koření a kůru, 5 minut povařte a nechte přes noc v chladu odležet.
Druhý den přeceďte, nalijte do velké lahve (třeba od vína) a uložte do tmy. Vyvařené koření můžete propláchnout ve vodě, usušit a použít na ozdobu.
Až budete mít chuť na svařené víno, počítejte na jednu porci s 200 ml horkého vína – bílého nebo červeného – a 30 ml sirupu, což jsou dvě velké polévkové lžíce po babičce. Bílý svařák zdobte citronem, červený pomerančem.
Krásný advent přeje Jana Florentýna Zatloukalová.



