Krémová česnečka - postaví vás na nohy

vejinek

0

Česnečka. Opravdu ideální zimní polévka. Zahřeje vás když se vrátíte z procházky nebo z lyžování.

Potřebujeme

  • 2 lžíce máslo
  • 2 lžíce olivový olej
  • 2 ks cibule
  • 4 ks česnekové hlavičky (menší)
  • 1,5 l kuřecí vývar
  • sůl a pepř podle chuti
  • čerstvé bylinky – petržel, tymián
  • 1 ks bobkový list
  • 250 ml smetana ke šlehání

Postup

Cibuli a česnek nasekáme nahrubo. Ve větším hrnci rozpustíme máslo s olejem, na nepříliš vysokou teplotu. Do hrnce vsypeme cibuli s česnekem a pomalu opékáme. Směs v hrnci by měla mírně zezlátnout, ne se připálit. Bude to trvat asi půl hodiny.

Po této době zalijeme vývarem, přidáme sůl podle chuti. Vložíme také čerstvé bylinky. Ty nesekáme, ale vcelku svážeme do kytičky, kterou potom z uvařené polévky vytáhneme. Nakonec vhodíme bobkový list a vaříme asi 15 minut.

Česnečka je uvařená. Vyjmeme bylinky, bobkový list a polévku rozmixujeme dohladka. Dochutíme pepřem a přidáme smetanu pro zjemnění.

Ihned podáváme, horké, ideálně posypané křupavými krutony z pečiva.