Potřebujeme
- 450 g žampiony
- 2 ks cibule
- 3 ks brambory
- podle chuti sůl
- podle chuti pepř
- podle chuti kmín
- 200 ml smetana ke šlehání
- 50 g máslo
- NA OZDOBENÍ
- 1 ks francouzská bageta
- 2 hrsti sušené lesní houby nebo čerstvé žampiony
- hrst zelená petrželová nať
Postup
Nakrájenou cibulku osmahneme na rozhřátém másle ve větším hrnci. Celá polévka se bude stejně ještě mixovat. Opékáme asi tři minuty a potom přidáme většinu žampionů, pokrájených na silnější plátky. Necháme si nějaké žampiony na ozdobu nebo použijeme sušené či mražené lesní houby.
Žampiony v hrnci opékáme asi pět minut. Mícháme. Ochutíme solí, pepřem a kmínem. Přidáme na malé kostičky nakrájené oloupané brambory. Osmahnuté žampiony a brambory zalijeme vodou nebo, ještě lépe, zeleninovým vývarem. Použijeme 1 litr. Promícháme, ztlumíme teplotu a pod pokličkou dusíme asi půl hodiny.
Uvařeno. Odstavíme hrnec z plotny a polévku rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Zjemníme smetanou a ještě chvíli prohřejeme.
Ozdobíme houbami, které jsme si nechali stranou, nakrájeli na tenké plátky nebo kostičky a opekli mezitím, co se nám vařila polévka. Kdo chce, může ozdobit třeba ještě krutony a zelenou petrželovou natí.