Recepty

Kuřecí satay

Šéfredaktorka Elly

0

Skvělý kuřecí špíz v pikantní marinádě, s netradiční omáčkou. Inspirujte se s námi v Asii.

Potřebujeme

  • 1 kg kuřecí maso bez kůže (prsa, stehna)
  • podle chuti chilli paprička
  • 3 - 4 stroužky česnek
  • podle chuti omáčka sriracha
  • 4 lžíce sojová omáčka
  • 50 ml kokosový oleje
  • 1 lžíce med nebo kokosový cukr
  • 2 lžičky sůl
  • kousek zázvor - nasekaný
  • 1 lžíce citronová tráva - nasekaná
  • 2 lžíce rybí omáčka
  • 150 ml kokosové mléko
  • NA OMÁČKU
  • 2 lžíce kokosový olej
  • 1 ks jarní cibulka
  • 2 stroužky česnek
  • 150 g arašídové máslo
  • 1 lžíce kokosový cukr nebo med
  • 250 ml kokosové mléko
  • 1 lžička rybí omáčka
  • 1 lžíce sojová omáčka
  • NA OZDOBENÍ
  • čerstvý koriandr a trocha chilli

Postup


Když budete tento recept zkoušet, určitě budete nadšení. Jak moc bude celé jídlo pikantní, záleží jen na vaší chuti. Můžete totiž přidat méně nebo více chilli papriček a omáčky sriracha. Ta je totiž také celkem dost pálivá, vyrábí se z chilli papriček.

Omáčka z arašídového másla se může zdát trochu zvláštní kombinací. Nebojte se a vyzkoušejte. Je fakt skvělá a oblíbíte si ji i k jiným grilovaným pokrmům.

Připravte si všechny suroviny na marinádu. Česnek nasekejte najemno, papričku nasekejte také najemno, stejně tak zázvor. Smíchejte a připravte marinádu na kuřecí maso. To nakrájejte na proužky, které potom budete napichovat na špejli. Pořádně v marinádě promíchejte. Nechejte v lednici do druhého dne.

Dřevěné špejle na špízy namočte do vody, aby se vám při grilování nepřipalovaly a nehořely.

Na druhý den si těsně před grilováním připravte omáčku, do které budete špízy namáčet.

Najemno nasekanou cibuli, chilli papričku a česnek na omáčku dejte do pánve. Přidejte kokosový olej. Osmahněte.

Přidejte nasekanou citronovou trávu a burákové máslo.

Pořádně promíchejte. Přidejte sójovou a rybí omáčku, trochu kokosového cukru.

Tuto směs vylijte do mixéru a rozmixujte dohladka. Pokud chcete v omáčce kousky surovin, nemusíte mixovat. Rozřeďte kokosovým mlékem a opět promixujte.

Omáčku podávejte teplou, ke grilovaným kuřecím špízům.