Články

Letní menu z lokálních surovin na Lanterně

0

Šéfredaktorka Elly


V článku o krásném romantickém víkendu ve Velkých Karlovicích jsem slibovala podrobnější popis toho, jakých gastronomických kvalit dosahuje zdejší kuchyně. Už je to tady. A já se těším, až si připomenu ty úžasné chvíle strávené v restauraci Spa hotelu Lanterna.

Většinou si zde dopřáváme zážitkové menu v restauraci Vyhlídka. Tentokrát jsme ale vyzkoušeli sezonní nabídku, protože jsme v ní našli řadu neodolatelných pochoutek. Na menu nás nalákalo také velké množství regionálních dodavatelů. Tohle nás baví na každé kuchyni. K čemu je dobré nabízet v krásné valašské přírodě cizokrajné suroviny a receptury z druhého konce zeměkoule, když všude kolem je kvalitní maso, sýry, zelenina, bylinky... A přesně s touto filozofií pracují ve Spa hotelu Lanterna.

Kdo miluje dobré jídlo a otevře menu, tak už od předkrmu bude mít problém co ochutnat. Máme na to s manželem super fintu. Domluvíme se co chceme ochutnat nejvíce a vždy si každý objednáme jiné jídlo. V polovině přehodíme talíře a ochutnáme tak jednou tolik jídel :-) Už nás ani nenapadne udělat to jinak.

Velké vybírání nastalo už u předkrmu. Chtěli jsme ochutnat prostě VŠECHNO! Nakonec jsme vyřadili carpaccio (bude skvělé, protože hovězí pochází z Farmy Rudimov, ale to už známe) a také foie gras s krajánky, šalotkou a lesním ovocem. To jednoduše proto, že nás lákalo vyzkoušet jaké dělají na Lanterně šneky. „Šneci jsou vnímáni jako francouzská delikatesa, ale historicky se objevovali i na českém a moravském jídelním stole, i na Valašsku. Máme šneky z domácích chovů,“ říká o tomto jídle šéfkuchař Pavel Václavík. Byli dokonalí. Můj muž dokonce řekl, že jsou to nejlepší šneci, které kdy jedl. Ani ti z Francie se jim prý nevyrovnají.

Já jsem zvolila bio sýr Sainte Maure s popelem z jehličí, který speciálně pro restauraci hotelu Lanterna vyrábí její tradiční dodavatel, Biofarma Horut z Rožnova pod Radhoštěm. Opět dobrá volba. Bavilo mě kopřivové coulis a u obou předkrmů i nádherné servírování na talíři. To je tady však standart u všech jídel.

Jestli jsme váhali už u předkrmů, hlavní jídla byla ještě větším oříškem. Větší výběr a všechno tak lákavé. Milujeme hovězí líčka, láká nás steak, ale nakonec vyhrálo jehněčí, také z Farmy Rudimov a kuřecí prsíčka, u kterých mě zlákaly především kopřivové noky.

Líčit vám, jak se rozpadalo křehké jehněčí, jak k němu ladila šalotka a dip z medvědího česneku, snad ani nemá smysl. To se musí ochutnat, to se musí prožít. Jídlo má být požitek a tenhle kousek z menu vám můžu s klidným srdcem doporučit.

Kuřecí prsíčko s kůží bylo udělané nejlépe, jak to jde. Maso šťavnaté, dokřupava vypečená kůže. Kopřivové noky musím zkusit doma, protože byly skvělé. Sýr na omáčku opět dodala Biofarma Horut.

U dezertu jsme měli trochu více jasno. Volba byla celkem rychlá. Vybrala jsem si cheesecake, protože patří mezi mé nejoblíbenější dezerty. Ten na Lanterně je z Dolnopaseckého bio sýra, s jahodovým sorbetem. Sorbety jsme tady měli několikrát a vždycky skvělé. Cheesecake byl tradiční a velice dobře připravený.

Manželův dezert byl výrazně zajímavější a kdybysme soutěžili, kdo si lépe vybral, vyhrál by :-) Roláda z borůvkového piškotu skrývala citronovou zmrzlinu. Doplňovala je naprosto božská karamelová omáčka. Chci recept!!! Lesní ovoce už bylo jen pomyslnou třešničkou na dortu.

Celé menu vám zkušení sommeliéři pomohou doladit vhodným vínem. A po obědě si nezapomeňte dát k dezertu kávu. Tu tady umí skvělou.

Autorka článku, Alena Kolaříková, pracuje mimojiné jako šéfredaktorka tohoto magazínu. Od malička chtěla být spisovatelka, učitelka nebo malířka. Dnes je od každého trochu. Ale hlavně je nadšená amatérská kuchařka a profesionální matka dvou dětí, které už skoro nejsou děti. Ráda cestuje, háčkuje, čte a setkává se s přáteli. Ráda lyžuje a zpívá, i když ani jedno z toho jí nejde.

www.lanterna.cz

Fotogalerie