
Linecké košíčky s čokoládovým krémem
Cukroví, které znáte z televizního pořadu Sama doma. Každoročně jedno z nejoblíbenějších na vánočním stole. Sáhnou po něm především milovníci čokolády a krémového cukroví. Vyzkoušeno se spotřebiči značky Eta.
Potřebujeme
- TĚSTO
- 300 g hladká mouka
- 200 g vychlazené máslo
- 100 g cukr moučka
- 3 ks žloutky
- kůra z 1 pomeranče
- KRÉM
- 30 g cukr krystal
- 40 g voda
- 2 g holandské kakao
- 1 lžíce pomerančová šťáva
- 100 g čokoláda s vyšším obsahem kakaa
- 250 g máslo
- POLEVA
- 250 g Omega
- 100 g holandské kakao
- 100 g čokoláda s vyšším obsahem kakaa
- NA DOHOTOVENÍ
- pomerančový džem
- kandovaná pomerančová kůra
Postup
Všechny suroviny na těsto musíte mít hodně dobře vychlazené.
V jedné míse smíchejte sypké suroviny – mouku, cukr a kůru z velice dobře omytého pomeranče.
Až po promíchání sypkých surovin přidejte máslo – vychlazené a nakrájenou na malé kostičky. Teď musíte pracovat rychle, protože těsto musí zůstat co nejvíce studené. Ideální je nejdříve rychlým mačkáním vypracovat sypkou drobenku, do které přidáte žloutky. Opět pracujte rychle a vypracujte hladké, měkké těsto. Ideální pro tuto práci je robot s hnětacím nástavce. My jsme pracovali s robotem Eta Gratus.
Z těsta připravte hroudu, kterou zabalíte do potravinářské folie a necháte v lednici minimálně 1 hodinu, ideálně do druhého dne.
Vychlazené těsto naplňte do kovových nebo silikonových forem na košíčky. Není potřeba ničím vymazávat ani vysypávat. Půjdou krásně vyklopit. Z těsta si vždy odloupněte kousek, který namáčkněte do celé formičky tak, aby ve vzniklém košíčku zůstal po upečení prostor na krém.
Pečte v troubě vyhřáté na 150 °C (horkovzduch), 30 minut.
Po upečení košíčky vyklopte a nechejte úplně vychladnout.
Připravte si krém. Cukr, vodu a kakao svařte společně v malém hrnci. Přidejte nalámanou čokoládu. Uvaříte hladkou a hustou čokoládovou hmotu, kterou nechejte vychladnout. Do vychladlé hmoty zašlehejte změklé máslo. Krém nechejte hodinku vychladit v lednici. Potom jej naplňte do cukrářského zdobícího sáčku.
Připravte si upečené a vychlazené základy z těsta. Cukrářským sáčkem udělejte na každý kousek pouze jednu řadu krému – uzavřené kolečko. Do něj dejte pomerančovou marmeládu. Nyní můžete košíček dokončit a krémem skrýt marmeládu, dodělat na košíčku špičku.
Hotové košíčky dejte pořádně vychladit do lednice. Ideálně do druhého dne, aby se s nimi dobře pracovalo.
Rozpusťte si v hrnci Omegu, čokoládu a přidejte kakao. Umíchejte hladkou čokoládovou polevu. Do ní rychle a lehce namáčejte připravené košíčky s krémem. Ozdobte kouskem kandované pomerančové kůry.
Opět dejte vychladit.



