Recepty

Medailonky z vepřové panenky

Šéfredaktorka Elly

0

Máte kvalitní grilovací pánev nebo elektrický gril? Pak pro vás bude tento oběd hračkou. A vykouzlíte naprosto dokonalou pochoutku.

Potřebujeme

  • 800 g vepřová panenka
  • 200 g anglická slanina na tenké plátky
  • podle chuti sůl
  • podle chuti pepř
  • párátka

Postup


Jako přílohu k vepřovými medailonkům jsme zvolili brambory pečené s dýní a šalvějí. Výhodou této přílohy je, že se hodí k různým masům a peče se v troubě vlastně sama. Takže jedinou práci, kterou s ní máte, je nakrájet suroviny a nasypat je do pekáče. Potom máte čas připravit si medailonky a všechny je pěkně opéct na pánvi.

Kvalitní pánev nesmí chybět v žádné kuchyni. A grilovací pánev se vám bude opravdu hodit. Ještě lepší pomocník je elektrický gril. Tady připravíte špalíčky z panenky opravdu bez práce.

Panenku si nakrájejta na špalíčky o výšce asi 5 cm. Můžete i tenčí nebo širší, ale dávejte pozor při opékání. Tenké se snadno vysuší, u příliš vysokých kousků se zase může stát, že budou uvnitř syrové.

Špalíčky panenky ze všech stran osolte a opepřete.

Plátky anglické slaniny podélně překrojte na dva díly. Může to být i jinak. Všechno totiž závisí na výšce špalíčků masa a také na tom jak vysoké jsou plátky anglické slaniny. Plátek slaniny by měl být tak široký jako špalíček masa. Tak jak to vidíte na obrázku.

Kolem každého špalíčku omotejte plátek anglické slaniny, který zajistíte zapíchnutým párátkem.

Opékejte z obou stran na rozpálené grilovací pánvi. Nejdříve z obou stran zprudka, dohněda. Potom můžete ještě jednou otočit a dopéct na poloviční teplotu. Nižší medailonky stačí opékat kratší dobu, asi 4 minuty z každé strany. Vyšší medailonky propékejte na slabší teplotu delší dobu, ať nejsou uvnitř syrové.

Sundejte z pánve na nahřátý talíř. K výpeku na pánvičce přidejte kousek vychladlého másla a rychlým mícháním můžete ještě vytvořit výbornou omáčku.

Podávejte s libovolnou přílohou.