Články

Na Karlovský gastrofestival do Velkých Karlovic míří maďarský i český Michelin

0

Šéfredaktorka Elly


Valašské Velké Karlovice o prvním říjnovém víkendu opět ovládne Karlovský gastrofestival - svátek všech gurmánů a milovníků valašské kuchyně a regionálních produktů, který se za uplynulých sedm let zařadil mezi největší gastronomické akce v České republice. Loni jej navštívilo na 40 tisíc lidí.

Letošní 8. ročník se bude konat o víkendu 1. a 2. října a opět nabídne ochutnávky (nejen) valašských specialit na více jak deseti místech v karlovickém údolí Léskové, mezinárodní farmářský trh, soutěž o nejlepší frgál a nejlepší klobásu a další doprovodné programy. Nebudou chybět ani populární galavečeře pro náročné gurmány ve Spa hotelu Lanterna, při nichž ve Velkých Karlovicích každoročně hostují kuchařské osobnosti s michelinskou hvězdou.

Letošním hvězdeným hostem, který se ujme sobotní Michelinské galavečeře a nedělního Michelinského oběda ve Spa hotelu Lanterna, bude šéfkuchař maďarské restaurace Borkonyha Ákos Sárközi.

Michelinské galavečeře u nás bývají pravidelně vyprodané, hosté velmi vítají tuto příležitost poznat um michelinských kuchařů, za nimiž by jinak museli cestovat stovky kilometrů. Již u nás hostovali michelinští kuchaři z Itálie, Maďarska i České republiky, loni hosty nadchl historicky první český držitel michelinské hvězdy Pavel Pospíšil, žijící v Německu. Budapešťská Borkonyha, propojující v sobě prvky francouzského ležérního stylu a moderní rodinné restaurace, je jednou z pouhých pěti v Maďarsku, která se může pyšnit michelinskou hvězdou. Velmi si zakládá na snoubení pokrmů se špičkovými maďarskými víny, což při degustaci ve Velkých Karlovicích slibuje opravdu skvělý zážitek,“ říká Tomáš Blabla, ředitel Karlovského gastrofestivalu a zároveň Resortu Valachy, který je hlavním pořadatelem.

Letos navíc do Velkých Karlovic nezamíří jen jeden michelinský šéfkuchař, jako v minulosti, ale rovnou dva. Zpestřením bude účast nového českého Michelina, šéfkuchaře pražské restaurace Field Radka Kašpárka, který se představí v neděli při své kuchařské show a jeho pokrmy tak bude moci ochutnat široká veřejnost.

Nově je navíc letos do programu zařazena ještě další galavečeře speciálního hosta jako pomyslný „předkrm“ gastrofestivalu. Těsně před hlavním víkendovým programem, ve středu 28. a pátek 30. září, se ve Spa hotelu Lanterna uskuteční degustační večer s Pavlem Sapíkem, šéfkuchařem pražské Terasy U Zlaté studně, která se honosí řadou ocenění, mj. Nejlepší restaurace ČR roku 2015 dle Tripadvisoru.

S výjimkou galavečeří je vstup na program Karlovského gastrofestivalu zdarma, což je mezi jinými gastro akcemi v České republice výjimkou. Jedinečné je i místo konání uprostřed přírod Beskyd, v malebném údolí Léskové ve Velkých Karlovic u hranice se Slovenskem, kde hosté při ochutnávkách navštěvují místní horské hotely, penziony a restaurace rozeseté v údolí Léskové do vzdálenosti 3,5 kilometru a tam ochutnávají jejich speciality. Hosté se mezi gastro zastávkami mohou projít po cyklostezce Bečva nebo svézt vláčkem, koňským povozem či historickým autobusem.

Kromě nabídky specialit bude opět na Karlovském gastrofestivalu i mezinárodní farmářský trh za účasti producentů nejen z ČR, ale například i Slovenska či Maďarska. Vrcholem bývá nedělní soutěž o nejlepší frgál, při níž porotci i návštěvníci každoročně ochutnávají a hodnotí desítky těchto typických valašských koláčů od profesionálů i domácích pekařek.

Návštěvníci se mohou těšit i na kuchařské show, soutěž o nejlepší klobásu, řemeslný jarmark, posezení s cimbálovými muzikami, zábavu a atrakce pro děti, barmanské večery či jedinečnou frgálovou manufakturu, kde si mohou děti i dospělí pod vedením profesionálních pekařek sami vyzkoušet výrobu valašských frgálů. www.karlovskygastrofestival.cz

Ákos Sárközi a restaurace Borkonyha – Budapešť, Maďarsko

Restaurace Borkonyha byla otevřena před šesti lety v centru Budapešti a Ákos Sárközi šéfuje její kuchyni od samého počátku. Podnik si rychle získal popularitu mezi gurmány i díky svému neotřelému konceptu, který v sobě spojuje prvky francouzského stylu a moderní rodinné restaurace s ležérní atmosférou.

Borkonyha je navíc vyhlášená důrazem na snoubení pokrmů s víny. Místní bohatá vinotéka zahrnuje víc než 200 druhů vín, převážně maďarských, která majitelé dováží ze známých vinařství i malých vinných sklípků. Umění šéfkuchaře ocenili i četní hvězdní hosté, např. Catherine Deneuve, Jeremy Irons, kapela Rammstein či Jiří Menzel.

Podniku si brzy všimli i michelinští komisaři a již po necelých třech letech, roku 2014, mohla Borkonyha slavit zisk první michelinské hvězdy.

V Maďarsku je v současné době pět restaurací oceněných michelinskou hvězdou. Jako vůbec první ji získala restaurace Costes, jejíž šéfkuchař Miguel Rocha Vieira byl hostem Karlovského gastrofestivalu v roce 2012.

Tipy z letošního programu:

28., 30. 9. Ladění na Karlovský gastrofestival – galavečeře Pavla Sapíka, šéfkuchaře Terasy U Zlaté studně (Spa hotel Lanterna)

30. 9. Hudební podvečer U Dorňáků (Penzion U Dorňáků)

1. – 2. 10. Gastro tour: ochutnávky specialit v údolí Léskové, mezinárodní farmářský trh, kuchařské show, frgálová manufaktura (údolí Léskové)

1. 10. Soutěž o nejlepší klobásu (Penzion Pod Pralesem)

1. 10. Michelinská galavečeře – Ákos Sárközi, Maďarsko (Spa hotel Lanterna)

2. 10. Michelinský oběd – Ákos Sárközi, Maďarsko (Spa hotel Lanterna)

2. 10. Soutěž o nejlepší valašský frgál |(Razula)

Fotogalerie