
Naložené pikantní tvarůžky - nejen chlapská pochoutka :-)
Pěkně zralé tvarůžky, se svým typickým aroma, jsou neodolatelné. Ať už si je dáte na chleba s máslem, nebo naložíte do pikantního nálevu.
Potřebujeme
- 2 x 167 g (velké balení) tvarůžky
- 80 g sušená rajčata naložená v oleji + olej z této sklenice
- 2 ks feferonky
- 6 stroužků česnek
- 2 ks cibule nakrájená na půlkolečka
- slunečnicový, řepkový nebo olivový olej
- 1 hrst barevný pepř
- 3 ks bobkový list
Postup
Připravte si čistou a suchou uzavíratelnou sklenici. Do ní střídavě skládejte kolečka tvarůžků, půlkolečka cibule, česnek nakrájený na plátky, sušená rajčata, kolečka feferonek včetně semínek.
Zasypejte pepřem, přidejte bobkové listy. V sezoně bylinek můžete přidat i oblíbené čerstvé bylinky – výborný bude kousek libečku, rozmarýn, tymián.
Vyskládanou sklenici zalijte nejdříve olejem, ve kterém byla naložena sušená rajčata a poté dalším olejem – řepkovým, slunečnicovým či olivovým. Oleje použijte tolik, aby celý obsah sklenice byl ponořený.
Takto připravené tvarůžky uzavřete a nechejte v chladu odležet alespoň týden, ideálně dva až tři. Pokud necháte zrát tvarůžky třeba ve spíži, kde není taková zima jako v lednici, doba zrání se zkrátí. Pravidelně je kontrolujte, až jsou krásně měkké.
Podávejte s čerstvým chlebem.
TIPY
- Do sklenice můžete přidat i volitelný obsah podle chuti – naložené feferonky, olivy, kapary, kousky čerstvé barevné papriky, kuličky jalovce.
- Tvarůžky můžete naložit také do piva, namísto do oleje. Ideální je kvalitní černé pivo.
- Před naložením můžete tvarůžky obalit do pálivé nebo sladké papriky.

