Objevte s námi batáty

0

Šéfredaktorka Elly


Už jste si oblíbili zvláštní nasládlou chuť velkých, oranžových "brambor"? Batáty jsou u nás méně známé, ale běžně používané v jiných kuchyních - například v kuchyni orientální, španělské a jihoamerické. Doporučujeme vám zařadit je i do vašeho jídelníčku. Jsou totiž nejen dobré, ale také velice zdravé. Výborné také pro cukrovkáře, protože pomáhají stabilizovat hladinu cukru v krvi.

Obsahují velké množství antioxidantů. Ty pomáhají s prevencí proti astmatu, srdečním onemocněním a artróze. Vitamíny a minerály obsažené v batátech také nejsou k zahození. Draslík pomáhá předcházet mrtvici a opět ochraňuje tělo proti srdečním onemocněním. Těhotné ženy uvítají vysoký obsah kyseliny listové, která hraje důležitou roli při správném vývoji lidského plodu.

Pravidelným přidáním batátů na váš jídelníček také podpořité imunitní systém a předejdete zácpět. Pokud chcete své tělo chránit před rakovinou tlustého střeva, batáty vám s tím pomůžou.

Jsou výborným zdrojem uhlohydrátů, které jsou pro naše zdraví a dobrou kondici také přínosné.

Jak je snadno použít v kuchyni?

Zkuste třeba pyré, buď čistě z batátů nebo v kombinaci s bramborami nebo zeleninou. Z tenkých plátků syrových batátů v troubě upečete skvělé a zdravé chipsy. Klínky batátů můžete upéct s chutným kořením a podávat jako přílohu i hlavní jídlo.

Připravujeme pro vás řadu zajímavých a chutných receptu. Sledujte nás.

Fotogalerie