Odlehčete se po vánočním mlsání
Máte za sebou vánoční svátky plné dobrého jídla, sladkého cukroví, smažených kaprů a bramborových salátů? Tak to je nejvyšší čas trochu odlehčit jídelníček. Máme pro vás pár rad jak na to.
Pomocníci do kuchyně
Při zdravém vaření a stravování si určitě vystačíte s běžnými kuchyňskými spotřebiči a nástroji. Existuje také několik kuchyňských přístrojů, které vám ušetří čas i práci. Pojďme si je představit.
Výkonný stolní mixér – Ideálně s vysokými otáčkami. Ten vám pomůže vykouzlit jemná pyré, krémové polévky a také oblíbené smoothie, téměř ze všech druhů ovoce a zeleniny.
Náš tip: Eta Vital Blend - vyzkoušeno na mnoha různých pyré a smoothie. Jeho vysoké otáčky pomůžou vykouzlit velice jemnou konzistenci za velice krátkou dobu.
Sušičku na ovoce a zeleninu – Je nutné vybrat si takovou, která bude nastavitelná i na nižší teplotu, tj. do 45 °C.
Náš tip: Gallet Saint-Tropez - vyzkoušeli jsme za vás. Jak najdete ve videorecenzi.
Misku na klíčení – Na trhu je velký výběr klíčících misek a krabiček. Na internetu však najdete také návody jak si ji vyrobit z dostupných materiálů sami.
Náš tip: Nakličujte stylově. Krásné misky z keramiky koupíte na Fler.cz.
Odšťavňovač a lis na ovoce – Hodí se na nejrůznější ovocné i zeleninové šťávy. Vyberte si takový, který vám z plodin vylisuje co největší množství šťávy.
Náš tip: ETA Fresher je přístroj, který z každého ovoce vymáčkne i tu poslední kapku šťávy.
Mlýnek na tvrdé plodiny – Potřebujete mlít nejrůznější semínka a to se vám podaří třeba na kvalitní mlýnku na kávu nebo ve výkonném nástavci na tyčový mixér.
Náš tip: Problémové lněné semínko (a nejen to) vám na prášek rozmixuje nástavec EXPRESS k tyčovému mixéru ETA Spesso. Testováno v naší kuchyni! A na jedničku.
Klikněte na fotografii nástavce EXPRESS a podívejte se na video co všechno dokáže...
Určitě se vám bude hodit také tyčový mixér, kvalitní nože, struhadlo, silikonové podložky a další pomůcky, které nechybí v žádné kuchyni.
Pár rychlých tipů ke zdravějšímu vaření
- Nebojte se používat čerstvé bylinky, které vaše pokrmy často dochutí lépe než sušené kořenící směsi.
- Vařte z čerstvých surovin, vyhýbejte se polotovarům.
- V jednoduchosti je krása. Kombinujte méně surovin, více kvalitních.
- Zrušte smažení ve vysoké vrstvě tuku. Když už smažíte, pořiďte si kvalitní pánev s nepřilnavým povrchem.
- Smažení raději vyměňte za zdravější tepelné úpravy – vaření, dušení, pečení, vaření v páře.
- Není nutné jíst každý den maso. Naopak nezapomínejte na rybu, klidně i dvakrát týdně.
- Klasické přílohy nahraďte zeleninou a zeleninovými saláty.
- Snažte se omezit slazení pokrmů bílým cukrem. Používejte třeba med nebo třtinový cukr.
- Máte rádi pečivo? Snažte se jíst raději to z celozrnné mouky, místo z bílé.
Nejen to co jíte, ale také JAK
Důležitou součástí zdravého stravování je nejen to co jíte, ale také jak jíte. Neměli byste zapomínat na snídani, děti i sebe vybavit drobnou svačinou do práce, všechna denní jídla jíst pokud možno v klidu a u stolu.
Zkuste naučit děti už od útlého věku, že čas na jídlo se má prožít v klidu, bez televize, mobilů a počítače. Že když je to alespoň trochu možné, měla by se rodina sejít co nejčastěji u společného stolu. Třeba u večeře. Děti si tak pěstují správné a důležité návyky. Jídlo, které sníte v klidu, si tělo dokáže mnohem lépe zpracovat.
Klasická jídla jako syté zahuštěné polévky, omáčky, jídla s knedlíkem a jiné hůře stravitelné „pochoutky“, zkuste nahradit zajímavými novými recepty. Nebojte se experimentovat a používat při vaření moderní kuchyňské přístroje.
Trochu odvážná kombinace surovin může být příjemným překvapením a dodat tradičním jídlům svěží a zajímavou chuť.