Pepparkakor - švédské perníčky
Chcete letos vyzkoušet nový recept? Něco trochu jiného než tradiční české medové perníky? Inspirujte se u nás!
Potřebujeme
- 150 ml ohřátý med
- 150 g smetana ke šlehání
- 200 g Hera máslová příchuť
- 150 g cukr moučka
- 500 g bílá špaldová mouka
- 200 g celozrnná špaldová mouky
- 1/2 sáčku prášek do pečiva
- 1 lžíce mletý zázvor
- 1 lžíce mletá skořice
- 1 lžíce hřebíček
- 1/3 lžičky černý pepř
- špetka sůl
Postup
Med dejte rozehřát do hrnce. Hřebíček rozdrťte v hmoždíři, nebo ještě lépe rozmixujte ve výkonném mixéru. Ten vám hřebíček rozmixuje úplně na prášek. Ideální je použít nádobu se sekacími noži k tyčovému mixéru. Tyto nádoby bývají většinou menší a velice dobře rozmixují i tvrdší suroviny. Přidejte do medu koření, promíchejte. Odstavte z plotny.
Obě mouky smíchejte, spolu s práškem do pečiva.
Všechny suroviny dejte do robota a umíchejte měkké, nelepivé těsto.
Těsto dejte do sáčku nebo zabalte do potravinářské folie. Nechejte do druhého dne v lednici.
Na druhý den těsto nechejte asi hodinu ohřát při pokojové teplotě.
Rozválejte na pomoučené ploše, na výšku asi 2 až 3 mm. Tedy tenčí, než jsme zvyklí z našich perníčků. Vykrajujte tvary podle fantazie.
Vykrojené tvary naskládejte na plech vyložený pečícím papírem.
Pečte v troubě vyhřáté na 170 °C, ve středu trouby, 10 minut.