Pho bo – vietnamská polévka

LenkaMa

0

Skutečně posilující a voňavá polévka vás jistě nadchne!

Postup

Pro nás netradičně „navoněný“ vývar je tradičním vietnamským jídlem. Není to ale ta glutamátová břečka na kterou narazíte v různých rychlých restauracích v supermarketech.
Původ jídla je v provincii Nam Dinh, ale posléze se stalo populární v hlavním městě Hanoji a v celé severní části Vietnamu. Protože vývar má hodně dlouho „bublat “ obvykle se ve Vietnamu podává k snídani :-)

Pokud chcete ochutnat pravou chuť této polévky máte jen čtyři možnosti

1. odjet do Vietnamu – tam pochopitelně narazíte na tu nejlepší

2. navštívit některou z vietnamských tržnic – v České republice vím jen o dvou místech kde mimo ochutnání vietnamských jídel nakoupíte také ty správné suroviny. Osobně už rýži nekupuji jinde.
Jedna z tržnic je v Brně na Olomoucké ulici a druhá více medializovaná SAPA v Praze.

3. uvařit si pho doma sami
Zkuste se pro jednou oprostit od standardního (i když skvělého) hovězího vývaru a pojďte zkusit nové chutě. Stejným způsobem jen za použití kachního či kuřecího masa (a skeletů) si můžete připravit Pho gà.

POTŘEBOVAT BUDETE:

  • 500 g hovězích morkových kostí
  • 500 g hovězích žeber
  • 3 litry vody
  • 2 cibule
  • 7 cm kus zázvoru
  • 5 cm skořice
  • 4 ks kardamonu
  • 3 hvězdičky badyánu
  • 2 lžičky soli

K dochucení libovolně:
rýžové nudle
vietnamská rybí omáčka
Sriracha (chilli omáčka)
pálivé papričky
jarní cibulka
koriandr
perila
limetka (nebo citron :) )
pepř
klíčky mungo

Kosti a žebra dejte do hrnce, zalijte vodou a postavte na sporák. Chvíli nechejte vařit až se na povrchu vytvoří pěna. Poté vodu slijte , kosti i hrnec opláchněte a postavte s vodou znovu na plotnu. V případě že se vytvoří zase pěna tak opakujte.
Mezitím oloupejte zázvor a nakrájejte ho na plátky, oloupejte cibuli a překrojte ji na půl. Cibuli , zázvor a všechno ostatní koření dejte nasucho opéct na pánev. Jakmile cibulka na řezné straně zhnědne a koření se krásně rozvoní přidejte vše k vařícím se kostem . Osolte a jděte od toho :) Čím déle se vývar dělá tím lépe (ve Vietnamu jej vaří přes noc) Já vařím obvykle tak 3 hodiny. Vývar sceďte.

Servírování:
Na talíř dejte nudle, bylinky, klíčky a zalijte horkým vývarem. U stolu si pak každý strávník může doladit limetou a rybí nebo chilli omáčkou.

Skvělá je úprava phơ bò tái – na tu budete potřebovat ještě hovězí svíčkovou nakrájenou na tenké plátky. Tyto pak položte na talíř a zalejte skutečně vařícím vývarem. Maso se zatáhne , na středu zůstane růžové a skvěle chutná

CO SE TÝKÁ BYLINEK NEJČASTĚJI SE POUŽÍVÁ:

perila - vypadá trochu jako naše hluchavka ale chutná naprosto jinak. Kdybych měla říci k čemu se její chuť nejvíce blíží , tak bych řekla, že je to jako když zkřížíte bazalku s koriandrem – koupíte ji obvykle jen ve vitnamských tržnicích. A co se mě týká klidně se bez ní obejdu

koriandr – klasický nebo mexický – obvykle právě ten dělí skupinu strávníků na miluje / nemiluje – pro naše děti jej nahrazuji petrželkou – říkejte klidně že jsem jak babica, ale mě stačí že holky jsou ochotné netradiční jídla vůbec konzumovat

jarní cibulka – tu zná snad každý

chilli papričky – a to nejlépe čerstvé – bacha na ně – dávkujte raději po troškách, zejména pokud neznáte konkrétní pálivost papriček.