
Plněné zelné listy (golubce)
Výborný recept na plněné zelné listy, které se dají vařit po celý rok.
Potřebujeme
- 750 g mleté maso
- 1 cibule
- 1 pol. lžíce sladká paprika
- trochu pepř
- trochu sůl
- 2 cibule
- 1velký rajčatový protlak
- 1 zakysaná smetana
- 8 kuliček nové koření
- 10 kuliček pepř
- 4 bobkový list
- 2 lžíce olej
- trochu sůl
Postup
Maso smícháme s nakrájenou cibulí, osolíme a okořeníme paprikou a pepřem a důkladně prohněteme.
Hlávku zelí otočíme košťálem nahoru a listy u něj překrájíme, aby se lépe odlupovaly. Hlávku vložíme do velkého hrnce s vroucí vodou a necháme listy postupně odlupovat a změknout- na jeden závitek počítáme 2 zelné listy. Listy osušíme a necháme vychladit Aby se závitky lépe motaly, seřízneme žebra
Z masa utvoříme válečky a pikládáme je na listy.. Přeložíme listy přes maso z obou stran, aby se překrývaly, pak zespoda a nakonec shora.
V pekáči na oleji zesklovatíme 2 nakrájené cibule, přidáme na nudličky pokrájenou 1/4 zbylé hlávky zelí, osolíme, přidáme nové koření, celý pepř a bobkové listy a smícháme s rajčatovým protlakem. Podlijeme vodou, ve které jsme vařily hlávku a poklademe závitky. Přiklopíme a v troubě rozpálené na 200C pečeme cca 40 minut.
Pak závitky vyjmeme a vmícháme zakysanou smetany. Vrátíme závitky a na chvíli ještě vrátíme do trouby provařit.
Jako přílohu můžeme použít rýži nebo brambor.




Anna
Také,dělám je to výborná věc a moc dobré
Radula1
To musím někdy uvařit :)
Janka Ľalíková
super