
Podzimní nahý dort - naked cake
Podzimní dortík s korpusem z voňavých opražených lískových ořechů a náplní ze slaného karamelu
Potřebujeme
- 300g polohrubá mouka
- 300g cukr moučka
- 150g lískové ořechy
- 1 lžička prášek do pečiva
- 18 lžic horká voda
- 6ks vejce
- 100 g cukr krupice
- 30g máslo
- 80ml smetana ke šlehání
- půl lžičky mořská sůl
- 250g mascarpone
- několik lžic meruňková nebo pomerančová marmeláda
Postup
Lískové ořechy opečeme 10 minut v troubě na 200°C. Poté je vysypeme do utěrky a odstraníme co nejvíc slupek. Necháme vychladnout a najemno nameleme, nebo použijeme sekací nádobu ponorného mixeru.
Z vajec oddělíme bílky, z kterých ušleháme sníh.
Žloutky s cukrem šleháme v robotu do pěny. Postupně přidáváme vodu a mouku promíchanou s práškem do pečiva a lískovými oříšky.
Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy o průměru 23 cm.
Dáme péci do trouby předehřáté na 190°C asi 35 minut. Otestujeme dřevěnou špejlí. Jakmile z těsta vyjde čistá je hotovo.
Korpus vyndáme z formy a jeho okraje poprášíme moučkovým cukrem. Necháme vychladnout.
Na krém nejdříve připravíme slaný karamel. V kastrolu s pořádným dnem necháme bez míchání rozpustit cukr. Jakmile lehce zhnědne přidáme máslo a smetanu. Bude to malinko prskat a karamel jakoby zhrudkovatí. Nebojte se nic. Dál vařte a míchejte dokud nebude mít konzistenci asi jako hustší puding.
Nechejte vychladnout a poté vyšlehejte společně s mascarpone. Pokud chcete odeberte si dvě lžíce na zdobení.
Korpus 2 x prořízněte. každou vrstvu pomazejte marmeládou a poté krémem.
Dort ozdobte zbytkem karamelu , podzimním ovoce a jedlými květy
Dort na fotce je vyroben ze dvou pater. Na druhé patro použijte všechny ingredience v poloviční dávce.

