Pohanka - zdravá a chutná
Patří do vašeho jídelníčku pohanka? Dříve byla nejen v naší zemi běžnou součástí jídelníčku. Pekl se z ní chléb, vařila se z ní kaše, sloužila jako příloha k jídlu - slaná i sladká. Později se na ni téměř zapomnělo a populární se opět stala až v době, kdy se začala propagovat zdravá výživa. A to hlavně proto, že pohanka má vašemu tělu opravdu co dát.
Obsahuje totiž velké množství různých minerálů a vitamínů. Velice ceněná je především proto, že obsahuje rutin. Látku, která pomáhá vstřebávat vitamin C. Kromě toho ale také měď, selen, mangan, železo, vápník, hořčík, zinek, fosfor, draslík a vitamíny skupiny B. Dalším pozitivem je velký obsah vlákniny.
Co pohanka udělá pozitivního pro vaše tělo?
Snižuje cholesterol, posiluje cévy a celý cévní systém.Máte-li problémy s křečovými žilami, pomůže i vám. Brání vzniku aterosklerózy. Její velkou výhodou je, že jde o přirozeně bezlepkovou potravinu. Snižuje riziko infarktu a mozkové mrtvice. Působí pozitivně na nejrůznější problémy trávícího systému - uklidní žaludek, pomáhá játrům, uklidňuje vředy.
Co všechno můžeme z pohanky uvařit?
Pohanku koupíte v několika různých provedeních. Pohanková mouka, lámanka, krupice, kroupy, kaše, ale také čaje, těstoviny nebo křupky.
Připravit z ní můžete různé přílohy, nejen snídaňové kaše, zavářky do polévky, vegetariánské karbanátky, můžete jí zahušťovat pokrmy, péct sladké dezerty.
Jak pohanku uvařit?
Pohanku před použitím nasypejte do cedníku a properte ve vodě.
Poměr vody a pohanky je podobný jako když vaříte rýži. Jeden díl pohanky a jeden a půl dílu vody. Vodu použijte horkou. Tou zalijte pohanku v hrnci a vařte dvě minuty. Vypněte plotnu, nechejte hrnec přiklopený pokličkou a nechejte nabobtnat po dobu 20 minut.
Kdo chce být k látkám obsaženým v pohance ještě šetrnější, tak pouze zalije pohanku vřící vodou a nechá 20 minut odpočívat pod pokličkou. Takto upravená pohanka se může zdát někomu trochu tvrdší, je to však nejzdravější úprava.
V obou případech můžete hrnec ještě zabalit do utěrky a dát "pod peřinu", jako to dělávaly naše babičky. Pohanku můžete také uvařit v parním hrnci.
Z uvařené pohanky už neslévejte vodu, je v ní obsažený cenný rutin!
Výborné pochoutky z pohanky
Dort z pohankové mouky
Snídaňová kaše s ovocem
Pohankové "rizoto" s houbami
Chléb s pohankou a chia semínky
Pohankové sušenky
Pohankové mufiny
Tip na užitečného kuchyňského pomocníka
Parní hrnec ETA Calderon je nejen krásný, ale i výkonný přístroj, který vám pomůže se zdravou úpravou všech surovin. Oproti běžným parním hrncům je rychlejší, jídlo z něj připravené si zachová vitamíny i minerály a svou přirozenou chuť.
Náš tip na závěr
Skvělou pohanku seženete v pohankovém mlýně na Kopané ve Frenštátě pod Radhoštěm. Šmajstrlova pohanka je vyhlášená. Mají mnoho různých produktů výborné kvality.