Pomalu pečená jehněčí kýta

Šéfredaktorka Elly

0

Máte předsudky vůči jehněčímu masu? Když koupíte u správného dodavatele a připravíte tím nejlepším způsobem, budete příjemně překvapení.

Potřebujeme

  • 1 ks jehněčí kýta vcelku
  • podle potřeby hrubá sůl
  • podle chuti čerstvě mletý černý pepř
  • podle chuti česnek
  • podle chuti tymián
  • podle potřeby olej

Postup


Důležité u jehněčího masa je důkladné odblanění a zbavení přebytečného tuku. Tuto práci jsem měla ušetřenou, protože jsem ji neodflákla před umístěním masa do mrazáku. Takže jsem kýtu den předem vytáhla a nechala rozmrazit.
upečená jehněčí kýtaTroubu předehřejeme na 80 °C. Připravíme si velkou pánev, na které rozehřejeme olej a kýtu ze všech stran osmahneme, aby se maso zatáhlo.
Kýtu nasolíme hrubou solí, okořením čerstvě mletým pepřem, tymiánem a rozdrceným česnekem.
Mřížku v troubě umístíme do poloviny a na dno trouby dáme plech s vyšším okrajem, do kterého nalijeme na dno vody.
Maso pečeme asi čtyři až šest hodin. Záleží na tom, jak máte rádi maso propečené. Podle mého vkusu bylo krásně „krvavé“ a k jídlu už po čtyřech hodinách. Bylo růžové, uvnitř maličko krvavé. Podle vkusu manžela bylo šest hodin akorát. Ale maso stále nebylo vysušené, ale krásně jemné a chutné.

Pomohli jsme si vidličkou s teploměrem, kdy jsme měřili teplotu masa uvnitř pečeně. Byla okolo 55 °C.

Maso je výborné jen tak, s čerstvou bagetkou nebo s brambory a se zeleninou. Určitě vyzkoušejte!

Náš tip

Vyzkoušejte pečení v páře. Maso bude ještě šťavnatější. Vestavnou parní troubu využijete také na pečení chleba a jiných chutných pokrmů. Trouby od Electrolux mají navíc připojenou teplotní sondu do masa, takže poznáte kdy je kýta dokonale propečená. Stačí si jen požadovanou teplotu nastavit na troubě.