Přirozeně: Cesta ke šťastnému životu

Pokud jste někdy pocítili, jak vás pohlcuje dnešní hektická doba, a zase jste sáhli po dvojitém espressu v chabé naději, že zítra bude líp, zkuste se tentokrát vydat novou cestou. Xochi Balfourová ve své knize ukazuje, jak lze naslouchat vlastnímu tělu, zpomalit a bez drastických očistných kúr či diet nalézt vyrovnanější a celistvější způsob života.
Její recepty jsou přirozeně bezlepkové a bezlaktózové, z velké části založené na rostlinné stravě. Neodmítá maso, ale nabízí dostatek pestrých pokrmů i bez něj.
Dozvíme se, jak připravit energetické tyčinky a kuličky, které je dobré mít po ruce, když nás přepadne chuť na něco sladkého. S překvapením zjistíme, že z ořechů kešu lze vyrobit sýr a že oblíbené zákusky jako třeba cheesecake se mohou úplně obejít bez mouky i smetany. Cuketový chléb je chutnou, zároveň však finančně nenáročnou bezlepkovou variantou klasického pečiva. A i tak zdánlivě obyčejné koření jako skořice, zázvor nebo kurkuma dokáže hotové zázraky.
Kniha Přirozeně ovšem není jen krásnou kuchařkou plnou receptů na zdravá a lahodná jídla. Xochi, která svůj život zasvětila naturopatii, se v ní věnuje také výrobě domácí kosmetiky, aromaterapii, vztahům člověka k sobě samému i k druhým lidem – zkrátka všemu, co potřebujeme, abychom našli rovnováhu, získali energii a posílili své zdraví.
Já jsem se do této knihy začetla s velkou chutí hned po rozbalení. Na začátku se seznámíte s příběhem autorky a tím, jak se vlastně dostala k přemýšlení o svém životním stylu. Seznámí vás s vhodnými potravinami, nádobím a pak se plynule přesune ke konkrétním receptům.
I když nejste zrovna zarytí vegani, vegetariáni nebo lidé s intolerancí laktózy či lepku, recepty v této knize si zamilujete. Ani si nevšimnete, že v nich chybí potraviny, se kterými jste běžně zvyklí vařit. Já jsem jako první vyzkoušela kešu sýr. Recept rychlý, snadný a velice dobrý. Prošel i zatěžkávacím testem - chutnal dětem!
Přitom jde pouze o rozmixované kešu oříšky s trochou vody a několika kapkami citronové šťávy, ochucené solí a špetkou pepře. Tento kešu sýr se může použít nejen k namazaní na pečivo, ale třeba na špagety nebo místo bešamelové omáčky do lasagní. Ochutnali jsme ho také v jedné vegetariánské restauraci, kde sloužil jako omáčka na bezlepkovou pizzu.
Knihu vydalo nakladatelství JOTA.
Počet stran: | 256 | EAN: | 9788074629815 |
---|---|---|---|
Datum vydání: | 24. 8. 2016 | ISBN: | 978-80-7462-981-5 |
Formát knihy: | 188x245 | Vazba: | Pevná |
Překladatel: | Monika Vitinová | Původní název: | The Naturalista |
Fotogalerie



