Rebarbora je v nejlepší kondici

0

Šéfredaktorka Elly


Rebarboru neboli reveň používáme v kuchyni většinou stejně jako ovoce. Do dezertů, kompotů, šťáv. Je to však zelenina. Věděli jste to?

Na záhonku ji poznáte snadno podle obrovských listů, které připomínají listy lopuchu. Narozdíl od nich však mají barevné stonky. Rebarbora dorůstá okolo jednoho metru.

Při kuchyňské úpravě používáme pouze zdužnatělé řapíky rebarbory, ne listy. Řapíky mají zelenou až tmavě červenou barvu. Před zpracováním je musíme velice důkladně oloupat. Rebarboru poté zpracujeme tepelně, nikdy ji nejíme syrovou. Stačí ji před konzumací přelít vařící vodou nebo mírně povařit v ocukrované vodě. Použijeme jen okapanou rebarboru, vodu vylijeme.
Obsahuje totiž vysoké množství kyseliny šťavelové, která nám může podráždit žaludek a střeva. Proto bychom také ani tepelně zpracovanou rebarboru neměli konzumovat více jak dvakrát do týdne a neměli by ji konzumovat lidé se žlučníkovými či močovými kameny.

Rebarbora má také svoje pozitivní účinky. Ničí škodlivé mikroorganismy, prospívá krevnímu oběhu a je močopudná. Obsahuje i menší množství vitaminu C, provitamin A a vitamin B, vápník a draslík, hořčík a fosfor.

Sklízení se doporučuje pouze do poloviny června. Potom v nich bohužel narůstá množství kyseliny šťavelové a proto už nejsou ani tak chutné a ani tak zdravé. Jednotlivé výhony z rostline neodřezávejte, ale vytrhávejte až u země, aby zbytky nezahnívaly.

Co s ní?
Z rebarbory můžeme připravit vynikající kompot. Pro tento účel ji můžeme kombinovat například s malinami, jahodami, kiwi či ananasem. Stejně tak z ní můžeme vyrobit zajímavou marmeládu.

Rebarboru můžete použít i do závinu, místo jablek, ale také do mnoha dalších dezertů.

Jak ji pěstovat?

Máte rebarboru na zahradě? Dopřejte jí stínek, dostatek vlhkosti a výživnou půdu. Není nutné ji přesazovat, na jednom místě může růst mnoho let. Až vám začne kvést, odstraňujte její květy, aby se rostlina zbytečně nevysilovala. Pokud chcete rebarboru rozmnožit, doporučujeme na podzim oddělit část kořenů. Vždy však i se stonky a listy. Oddělenou část nasaďte do půdy a listy na ní nechejte. Důkladně zalévejte.

Máte zajímavé a vyzkoušené recepty s rebarborou? Rozdělte se o ně s námi.

Fotogalerie