Články

Recepty na zdravé vánoční cukroví

0

Alžběta Lapčíková

Sezóna přípravy cukroví na slavnostní stůl je v plném proudu. Rádi byste tento rok zkusili pro změnu odlehčenou verzi dobrot, která vám nepřidělá vrásky kvůli množství nezdravých potravin? Upečte si kakaové sušenky s pekanovými ořechy nebo dvoubarevná lízátka, jež si zamilují i děti!

Předvánoční kakaové sušenky

Ingredience:
120 g másla
40 g kokosového cukru
30 g kakaa
špetka soli
1 balíček vanilkového cukru
1 lžička skořice
70 g arašídového másla
200 g ovesných vloček
pekanové ořechy na ozdobení

Postup:
V hrnci rozpustíme máslo, cukr, kakao, špetku soli a necháme minutku probublat. Poté přidáme ovesné vločky, skořici, arašídové máslo a pořádně promícháme.
Na plech vyložený pečícím papírem tvarujeme lžící menší sušenky, do kterých vmáčkneme pekanový ořech.
Pečeme na 175 °C cca 15–20 minut.

Vanilkovokakaová lízátka

Ingredience:
Vanilkové těsto:

150 g hladké špaldové mouky
150 g hladké celozrnné špaldové mouky
200 g másla
2 žloutky
40 g moučkového sladidla (erythritol)
1 balení vanilkového cukru
pár kapek vanilkového extraktu
1 lžíce citronové kůry

Kakaové těsto:
150 g hladké špaldové mouky
150 g hladké celozrnné špaldové mouky
200 g másla
2 žloutky
40 g moučkového sladidla (erythritol)
1 balení vanilkového cukru
15 g kakaa

Postup:
Smícháme všechny potřebné ingredience a vytvoříme zvlášť tmavé a světlé těsto. Obě těsta zabalíme do potravinářské fólie a necháme nejlépe přes noc odpočinout v lednici.
Těsta vytáhneme alespoň 30 minut před pečením z lednice. Troubu si předehřejeme na 180 °C.
Z kakaového a vanilkového těsta tvoříme kuličky, které rozválíme na 2 tlustší válečky. Začátek spojíme, propleteme mezi sebou a lehce rozválíme na požadovanou tloušťku. Nožem dvoubarevného hada rozdělíme na několik kusů a vytvarujeme lízátka.

Lízátka vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme asi 15 minut.
Po upečení je můžeme obalit ve vanilkovém a moučkovém cukru. Jejich dvoubarevnost a chuť ovšem vynikne i bez obalení.


Pokud chcete letos vyzkoušet zdravější cukroví, inspirujte se našimi recepty! Budeme rádi, když nám dáte do komentářů vědět, jak vám chutnalo.


Autor receptů: Barbora Mesárošová

Fotogalerie