Růžová valentýnská roláda
Nadýchanou a chutnou roládu si můžete upéct nejen na svátek zamilovaných. A nemusí být ani růžová, pokud to není vaše oblíbená barva.
Potřebujeme
- TĚSTO
- 4 ks vejce
- 20 g rozpuštěná Hera máslová příchuť
- 150 g cukr krupice
- 40 g podmáslí
- trocha růžové gelové barvivo
- 150 g polohrubá mouka
- 1 lžička prášek do pečiva
- špetka sůl
- KRÉM
- 250 g plnotučný tvaroh
- 150 g smetana ke šlehání
- podle chuti cukr moučka
- 1 lusk vanilka
- DOKONČENÍ
- na posypání moučkový cukr
- na ozdobení ovoce
Postup
Předehřejte si troubu na 200 °C.
Do kuchyňského robota dejte šlehací metlu a na vysoké otáčky šlehejte vejce s cukrem. Až je vyšleháte do nadýchané hmoty, vypněte robota a opatrně vmíchejte rozpuštěnou Heru. V podmáslí rozmíchejte růžové gelové barvivo a přimíchejte také do sladké hmoty.
V misce promíchejte sypké suroviny: mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Jemně po částech vmíchejte ke zbylým surovinám v míse kuchyňského robota. Umíchejte těsto. Hladké a rovnoměrně zbarvené.
Připravte si plech, o velikosti zhruba 40 x 25 cm. Vyložte ho pečícím papírem, který můžete ještě zlehka potřít Herou. Na něj vylijte těsto, uhlaďte a dejte péct do vyhřáté trouby.
Pečte 10 – 12 minut. Těsto se nesmí péct dlouho, protože by šlo špatně motat do tvaru rolády.
Mezitím, co se roláda peče, připravte si čistou utěrku. Tu posypejte moučkovým cukrem a ten pěkně rozetřete po celé utěrce.
Upečený plát těsta na utěrku vyklopte, sloupněte pečící papír a i utěrkou zaviňte těsto do rolády.
Máte dvě možnosti. Můžete začít motat z kratší strany. Roláda bude kratší, šnek, který vznikne uprostřed, bude zamotanější, kolečka, která ukrojíte, budou větší. Když začnete motat z delší strany, bude šnek uprostřed méně výrazný, roláda bude delší a budou z ní menší kolečka.
Zamotanou roládu nechejte vychladnout a připravte si krém
Tvaroh, cukr, vanilku a smetanu dejte šlehat do robota s metlou. Šlehejte asi tři minuty, až krém zhoustne.
Krém namažte na vychladnuté těsto, znova zamotejte do rolády a dejte vychladit do lednice.
Podávejte ozdobené ovocem, podle chuti i šlehačkou.