Rýže Basmati, královna vůní

0

Šéfredaktorka Elly


Rýži rozlišujeme dle zemí původu. Některé rýže se pěstují v Evropě, jiné v Asii. Asijská je charakteristická výraznější vůní i chutí. Druhově se od sebe rýže také liší, nejen kvalitou, ale také konzistencí po uvaření. Nejkvalitnější je rýže basmati. Po uvaření se zrna nelepí, má oříškovou vůni i chuť. Její hlavní výhodou je nižší glykemický index proti běžným druhům rýže. Na vlákninu bohatá je rýže Natural, oproti bílé rýži potřebuje delší dobu vaření. Při některých zdravotních potížích, zejména ve spojení se zažíváním, má rýže léčebný účinek.

„Lehce stravitelná rýže nenadýmá, neobsahuje cholesterol ani lepek, působí příznivě při léčbě zažívacích potíží a střevních onemocnění („rýžový sliz“ mírní průjem), její konzumace snižuje krevní tlak, a proto je vhodná pro děti, seniory, celiaky a lidi, kteří mají problémy se žaludkem, žlučníkem či záněty zažívacího traktu. Když rýži rozvaříme, výrazně zvýšíme její glykemický index. Její konzumací pak zvyšujeme hladinu glukózy v krvi a produkci inzulínu v těle. Jednoduše urychlíme její vstřebávání a pocit hladu po konzumaci rozvařené rýže přichází mnohem rychleji. Rozvaření rýže doporučuji pouze za předpokladu, že ji použiji jako rychlý zdroj snadno vstřebatelných sacharidů během dlouhodobého výkonu vytrvalostního či silově vytrvalostního charakteru,“ vysvětlil specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold a osobní trenér Mgr. Milan Merva.

TIP: Pokud rýži rozvaříme, lze její glykemický index snížit přidáním vlákniny, bílkoviny, nebo vhodného tuku (stačí kombinovat se zeleninou, houbami, ghí, kakaovým máslem, ricottou apod.).

NOVINKA

RÝŽE BASMATI PARABOILED PREMIUM OD MENU GOLD

Rýže basmati nazývána jako „Královna vůní“, patří mezi nejušlechtilejší odrůdu. Zrno je delší, pevné, rýže je sypká a nelepí se. Pěstuje se v podhůří Himalájí, na polích v Indii a Pákistánu zavlažována vodou z ledovců s vysokým přídavkem minerálů. Výjimečnost rýže basmati od Menu Gold dotváří nejen místo původu, ale i způsob zpracování. Rýže se po sklizni uskladní v suchu nejméně na rok a půl, získává tak jedinečné aroma a vůni připomínající oříšky. Obsahuje více nenasycených mastných kyselin, vlákninu, minerální látky, vitamin B a je bohatá na kalium.

Obsah: 1kg nebo varné sáčky 4x100 g

Cena: 67,90 Kč nebo 34,90 Kč

www.menugold.cz

Náš tip - RÝŽOVAR

Tu nejlepší rýži vám pomůže skvěle uvařit praktický domácí pomocník - rýžovar. S ním nebudete mít rýži nikdy nedovařenou, připálenou ani rozvařenou. Stačí vsypat požadované množství rýže a odpovídající množství vody. Zapnou tlačítko a jít dělat něco úplně jiného. Rýže se uvaří přesně tak, jak má být a rýžovar její uvaření ohlasí zvukovým signálem. Často bývá rýžovar vybaven i dohříváním, kdy vám vaše rýže vydrží dlouho horká.

Fotogalerie